Välkommen till Barva!

Ett informationsblad för Barva Bygdegemenskap nr 45    Nr 1 år 2015.
Utgivare: BarvaBygden.se och samordnare är Anne Ivarsson, tel: 016-92043

Barva Framtid har den 1/1 2012 bytt namn till BarvaBygden.se,  vi har bara bytt namn och inget annat är ändrat!


Ingen kan göra allting, men alla kan göra någonting!

Ingenting är omöjligt för en Barvabo!

Hej på er alla nu är våren igång, det är grönt överallt och nästan alla träd har slagit ut. Djuren längs vägarna har kommit ut igen och nu väntar vi bara på värmen. Bönderna har börjat få ut slåtterkrossarna vilket jag ser som ett tecken på att snart är det sommar på gång.

Jag får tacka för förtroendet ett år till. Och tacka alla mina kollegor inom styrelsen. Självklart ett stort tack till alla som kommer på våra möten och ett stort tack till alla som är med och hjälper till på våra aktiviteter och projekt. Som vanligt tackar vi inte nej till flera, som vill vara med och hjälpa till.

Det vi har planerat i sommar är självklart midsommarafton den 19/6.

Där börjar vi dagen kl. 9 med att klä stången och sen fikar vi tillsammans. Vi bjuder självklart på fikat. Kl. 14 drar vi igång firandet och kl. 15 är det dags att resa stången. Som ni ser inga jättestora förändringar.

Den 22/8 kör vi våran cruze inga tider och program uppritade än, men det kommer.

Sen kör vi som vanligt Barvadagen, söndagen den 6 september.

Med detta säger jag tack så länge. Finns frågor, funderingar eller idéer välkommen och kontakta mig på 0709-410441 eller angelicajansson88@hotmail.com

Mvh Angelica Jansson, Ordförande BarvaBygden.se 

Danshallen 1973

1973


Vad vill du ha med i Barva-bladet? Kom med idéer och förslag!  Stoppdatum för material till nr 46 är 8 nov. 2015.  Vi vill gärna ha hjälp med bladet! Kom med idéer!

Känner du någon, som vill ha ”Barva-bladet” hemskickat?  Sätt in 60 kr på pg 77 31 43 - 3 (K. Ivarsson) och de fyra kommande numren av ”Barva-bladet” kommer med posten. (2 nr/år.) Glöm ej namn och adress!

BarvaBygden erbjuder Barvavapnet, som dekaler och flaggor i olika storlekar  och priser. 10 kr – 650 kr, kontakta ordför. Angelica Jansson 0709-41 04 41



Barva Grannsamverkan


Lite info och funderingar!  Vi i grannsamverkan blir fler och fler, som värnar om om våra fastigheter och egendomar.

Jag skulle gärna se, att fler söker sig till vår Barva Grannsamverkan-grupp på facebook och tar del av händelser och info om vad som hän­der här i Barva och i närområdet!
"Prognosen" säger att brottsligheten ökat nu under vårmånaderna med fler tillgrepp. Flera har fått sina fastigheter och tillhörigheter märk­ta av oinbjudna gäster med t. ex. en stol pla­cerad framför ytterdörrar, för att se, om vi boen­de är hemma. Nästa dag är "tjyven" där. Står stolen orörd så är det läge för att bryta sig in och tillgripa sånt, som går fort att avyttra eller som är lätt att föra ut ur landet! Så göm undan och lås era farmartankar, stegar, fordon mm.

Just nu står hästtransportsläp och 4 hjuliga mc högst upp på tjuvens "önskelista"! Så var litet extra observanta på fordon, som Ni inte känner igen. Prata gärna med era grannar om vad Ni sett. Skriv helst i Barva Grannsam­verkan, så alla får ta del av infon, gärna med reg. nr och vilken typ av fordon och ev. signa­le­ment och hur många som satt i bilen mm! 

Nästa gång, som Vi möts här ute på by­vägarna, kan Vi kanske sätta upp en hand i vind­rutan, som en hälsning. Det kan väl vara roligt att känna lite gemenskap, men det kan också bidra till att "buset som inte vill bli sedda eller igenkända håller sig härifrån!

Nu ska jag avsluta den här skrivelsen med att tacka alla kontaktombud för ett bra arbete, och till ER alla Barvabor och ha en bra, trevlig, fin sommar!
 Hälsningar Roffe Ljung
Huvudkontaktombud  Barva Grannsamverkan


Biblioteket

Du vet väl om, att vi har ett ”minibibliotek” i Barva Bygdegård i Danshallen till höger vid kaffeborden! Här kan du lämna några av dina lästa böcker hemifrån och låna några nya! Gratis och enkelt!


Sykursen

I höstas när mörkret lade sig över Barva och då tände vi ljuset i föreningslokalen på tisdagskvällarna. Vi träffades och startarde upp vår vår sykurs. Från den dagen lyser flitens lampa starkt. Det sys så nålarna glöder. Det blir blusar, byxor, klänningar, hundtäcken, kuddar, gardiner mm.  Givetvis samlas vi en stund över en kopp kaffe och en massa härligt prat, många goa skratt, för roligt har vi, vill jag lova och våra tisdagskvällar vill ingen av oss missa.  /”Syfröken” Gittan Lindeberg

Kafé Kaffetåren

Lördagen den 9 maj var det äntligen dax, då öppnade jag mitt lilla kafé vid Barvagården, mellan kl. 11.00-15.00 kan man få kaffe/te/saft/dricka med hembakat kaffebröd eller en nybredd smörgås på kafé ”Kaffetåren” tom 8/8.  
Alla är hjärtligt Välkomna!!  Ps. Det finns vatten och baconbullar till mina fyrbenta gäster! Ds. /Gittan Lindeberg


Barva Hembygdsförening

Bli medlem du också, endast 100 kr/år!  Plusgiro 84 75 73-3 Barva Hembygdsförening.  
Ordförande Kenth Sandberg, 073-645 96 10,  matte_kstad@bredband.net

Muséet öppet lördagar kl. 11-15 tom. 8 aug.

Nu kan du studera föremålen i museet,  titta på foton mm i lugn och ro. Hjälpa till med något! Det kommer att vara mini-utställningar mm. Du kanske har idéer om vad vi kan göra?



Historisk gudstjänst”
Söndagen 23 augusti kl. 14.00 i Barva kyrka. Visning av kyrkotextilier m.m.  Kyrkogårdsvandring. Medtag egen fikakorg.


Barva Kyrka på 1790-talet


Barfva Kyrka av Olof Hermelin (1827-1913)


Från museet:

Potatisrivare



Potatisrivare från Söderlida, användes till att riva potatis på. 

Att göra eget potatismjöl. Tvätta potatisen noga. Riv fint och häll över vatten och låt stå en tag så stärkelsekornen sjunker till botten. Häll försiktigt bort vattnet och tag nytt vatten. Upprepa några gånger så så stärkelset ren­tvättad och blir rent. Torka på t.ex. en plåt i rums­temperatur!

Fram till slutet av 1930-talet gjorde man potatismjöl och potatisgryn i hemmen.


Baggvreten

Vi efterlyser foton, gärna från 1800-talet, men även nyare. Vi vill låna för avfotogra­fering. Det går bra att fotografera av med en digitalkamera eller mobiltelefon. Kom gärna till museet en lördag i sommar och visa vad ni har!




Barva IF

Barva IF:s Bingokvällar blir det under somma­ren 25/5 – 3/8 kl. 18.30 i Barva bygdegård. Man kan sitta i bygdegården, dans­hall­en och bilen. Kom och pröva på turen att kanske vinna jackpotten 10 000:- och de andra vinsterna.

Barva IF:s fotboll

A-lag är med i div 7 östra 2015.  Välkomna på matcherna på Pilängen IP!

9/6 kl 19 Barva IF – IFK Mariefred

27/6 kl 14 Barva IF – Enhörna IF2

15/8 kl 14 Barva IF – Pershagen SK

5/9 kl 14 Barva IF - Afrikansk FC/AU IF

12/9 kl. 14 Barva IF – Fogdö IF

26/6 kl 14 Barva IF – Åker IF Gratis entré

Det som finns i föreningen nu är gymnastik för vuxna måndagar kl. 18.30, innebandy på onsdagar Kjula skola, pingis på tisdagar och torsdagar i Kungsvallen Kjula och fotboll tisdagar och torsdagar på Pilängen IP.

Finns någon som vill leda någon form av aktivitet i Barva IF?  Hör av er till Maud Svensson 070-3985101

Under våren har det varit rena djurparken på åkrarna mellan Staväng och Ytterstahults­vä­gen. Ett stort antal svanar, tranor trumpe­tade un­der april månad. Vildsvin, rådjur och dovhjortar smakade av åkerns grödor. Det är bara att sätta sig ner och njuta av vad naturen erbjuder.


1962 Barva Idrottsförening 60 år




Hej på er alla här kommer en liten presentation från Barva-Ärla LRF.

Barva och Ärlas lokavdelningar slogs ihop 2013 på årsmötet. Vi är 11 stycken i styrelsen. I år har vi hunnit med och varit ute och ätit och bowlat tillsammans. Och så har vi varit på studiebesök på Ärla brandstation. Där vi blev bjudna på fika och fick mycket bra information. Självklart åkte även ett gäng i samlad trupp till Lista traktorrally.

Vi blev årets lokalavdelning i Sörmland 2014 och fick ta emot priset på regionsstämman 2015.

Vi har planerat in lite aktiviteter i sommar där vi gärna ser att ni kommer och gästar oss.

Den 9 juni kl. 19.00 är det studiebesök på Hammarby grisgård.


Furukulla 1973

Den 18 juli kl. 11.00 kör vi vår årliga hö­hässjning vid Furukulla och på kvällen är de som vill, väl­kom­na till Magnus Kaneby vid Långsved.

Undrar ni något kontakta oss.  Ordförande: Annelie Karlsson 070-6458085,  Sekreterare: Angelica Jansson 070-9410441


Foto från Rune Johansson, Långsved


www.rordrommen.nu

Nytt från Fältstationen


Under våren har vi förbättrat utomhusmiljön för handikappade och personer med barnvagn genom att handikappanpassa stigen från biodlingen till vildbiutställningen på ladans gavel.

Vi har fått flera bilder från Västra Mälaren på ringmärkta havsörnar i form av ytterligare en roll-up till örnutställningen.


Skolverksamhet

Under våren har Fältstationen ordnat skolverksamhet för elever i Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Den omfattar studier av Livet i vattnet, fåglar och bin samt vildbin vid Fältstationen. All denna verksamhet sköts av ideella informatörer och har varit mycket efterfrågad i år.


Fladdermöss

Fältstationen Rördrommen ordnar traditionell fladdermusvandring lördag 15 augusti med samling kl. 21.00 vid Fältstationen.


Svampdag

I samband med Barvadagen 6 september ordnar Fältstationen Rördrommen svampdag mellan klockan 9 och klockan 15. Då får man hjälp att bestämma vilken svamp som är ätlig och vilken som inte är det. Det finns utställning av redan plockad svamp. Alla är varmt välkomna.


Gåsräkning

Fältstationen ordnar gåsräkning söndag 13 september och 18 oktober med samling kl. 12.00 vid Rördrommen. Därefter ger man sig ut till olika platser längs fjärden. Det ingår dels i Lunds Universitets inventeringar dels i det arbete som Gåsgruppen vid Sörfjärden sköter. Gåsgruppen består av markägarrepresentanter från Kafjärden, forskare från Viltskadecenter, handläggare på Länsstyrelsen och representanter för ideella organisationer i Eskilstuna och Strängnäs kommuner.


Öppethållande

Fältstationen har öppet alla röda dagar (t.ex. båda ”midsommardagarna”) mellan kl. 9 och kl. 15 från mars tom 1 november. Hemsidan www.rordrommen.nu är alltid öppen.

Sten Ullerstad, projektledare,  Telefon 354152 eller 070-6054152




Barva Bygdegårds första tid

Under 1920-talet bildades ett flertal föreningar i Barva och en gemensam samlingslokal sak­na­des och tankar på ett gemensamt "bygde­hem" väcktes. Men endast Barva Hembygds­förening, bildad 1923, och Barva J.U.F.-av­del­ning, bildad 1932, förde tanken vidare om en gemensam bygdegård.

Hembygdsföreningen och J.U.F., anordnade var­je sommar hembygdsfest på åsen vid Bar­va skola, som tillsammans med J.U.F.:s varu­lotte­ri gav det ekonomiska underlaget för byg­gan­det av Bygdegården.

Först hade man tankar på att sammanbygga bygdegården med dåvarande församlings­hem­met vid Barksäter. Då ingen mark kunde er­hållas övergav man den tanken. Nuvarande mar­ken till bygdegården sålde baron Sack på Bergs­hammars säteri i Fogdö på fördelaktiga villkor.

Hembygdsföreningen inköpte skogslotter på rot för 6 kr kbm, vilka avverkades av före­ningens medlemmar. Virket sågades billigt på bygdens sågar och all framkörning utfördes gratis. En hel del timmer skänktes också. Allt till bygdegårdens byggande.

1934 höll Barva J.U.F.- avdelning och med ledning av Svenska Cementföreningen en tre­dagarskurs i slagning av cement­tegel s.k. nogsaker i grusgropen vid Karlkulla. Där fick man gratis sand och kostnaden blev bara cement­priset. I kursen deltog 22 personer och efter kursens slut fortsatte tegelslagningen av medlemmarna samt någon lejd arbetskraft. På så sätt gjordes de ca 22.000 stenar som beräknades åtgå till bygdegårdens källare. En annan värdefull gåva var att kommendör­kapten Gustaf Celsing, Lindholm skänkte allt golvträ till byggnaden. Ritningar till bygde­gården gjordes av arkitekt O. Stylin i Örebro.

Våren 1935 togs första spadtaget för den  blivande bygdegården. Murningsarbetet gjor­des av K. J. Zettergren och K. G. Karlsson mot en mycket ringa ersättning. Träarbetet påbör­ja­des 1937 och byggmästare var David Carlsson, Stålbåga.

Strax före jul 1937 invigdes bastun av dis­po­nent Nils Eriksson, Flenmo, Mellösa och Söder­manlands Gymnastikförbund bidrog med 250 kr till bastuns uppförande. 1938 tog man ett sabbats­år. Under våren 1939 påbörjades inredningsarbetet av byggmästarna Gunnar Zetter­gren, Väla och Einar Johansson, Björk­haga samt målar­mästa­ren Gunnar Andersson.

Bygdegården kostade 55.000 kronor. Barva Hem­bygds­förening och J.U.F. betalade de kon­tanta utläggen med 18.000 kronor, som kom från hembygdsfesterna.

12 november 1939 står bygdegården färdig med undantag av källarvåningen. Den 19 novem­ber hölls den första offentliga före­läs­ning­en av rektor Allan Degerman. Under krigs­vintern 1940 hölls flera välbesökta Finlandsaftnar, med upp till 400 närvarande.

Föreningen Barva Bygdegård erhöll 1939 ett gåvobrev på en avstyckning av Bondökna 1:1 och platsen benämndes Bondökna 1:2 eller Barvagården.

Under 1940 var det full verksamhet i bygde­gården och varje torsdagskväll kom biograf­ägaren Nils Pettersson, Flen med sin ambule­ran­de apparat.

Barva föreläsningsanstalt som bildades 1923 hade ända från starten haft stor livaktighet. Under åren 1940-48 har i regel hållits 10 före­läs­ningar per år. Vanligen ha enstaka före­läsningar ordnats, men under några år bedrevs en livlig kursverksamhet med kurser i jord­bruk, hälsolära, sexualkunskap, kommunal­kunskap m. m. År 1948 inköpte anstalten egen ljudfilmsapparat, och nu hade ett nytt medel er­hållits att stimulera intresset för före­läs­ningarna. Bussturer ordnades från socknens olika delar till att besöka dessa föreläsningar.

1940 firade man midsommar vid bygde­gården och reste där majstången för första gången. Fröken Edla Johansson, Baggvret­stugan och lantbrukaren Erik Jonsson, Bagg­vre­ten gjorde en rekonstruktion med hjälp av andra äldre barva­bor om hur majstången varit klädd tidigare vid Lindholms herrgård. Ända in på mitten av 1950-talet var det Barva hem­bygds­förening och J.U.F. som anordnade festen. Numera är det Barvas föreningar, som gemen­samt firar mid­sommar.

1948 omvandlades ”Föreningen Barva bygdegård” till ”Stiftelsen Barvagården”.


Majstången vid Barva Bygdegård

1940 restes majstången för första gången vid Barva bygdegård. Majstången är en rekons­truktion av den majstång som fr.o.m. år 1743 varje midsommarafton restes på stall­backen vid Lindholm. Där midsommar­firande var ordnat för gårdens folk. Men i midsom­mar­firandet deltog unga och gamla från hela Barva socken.

Rekonstruktionen av stången gjordes efter detaljerad beskrivning från två, nu bortgångna barvabor som i sin ungdom deltog i mid­sommar­firandet kring stången. Lantbrukaren Erik Jonsson Baggvreten och fröken Edla Jo­hans­son Baggvretstugan.

Obs, det heter majstång, ej mid­som­mar­stång! Majstången kommer nämligen av ordet maja, som här betyder lövad stång.

Symbolik

En sak som vi bör komma ihåg är att i stångens utformning ligger mycket av symbo­lik.

Kring stången sluter sig ringarna - evig­hetens symbol, som ett tecken på det eviga kretslopp, som allt levande är underkastat.

De fyra korslagda spjuten vill minna om hur våra fäder ofta med vapen i hand måste värna hem och hembygd, (jämför fornborgen vid Vinns­berg).

Det svart-gula skärpet talar om hembygden, svart och gult är Sörmlands färger. I toppen har vi tuppen, vaksamhetens symbol. Där­under den blå-gula flaggan, fosterlandets tecken. men fosterlandet vilar på flaggans grund med fria självbestämmande rätt. Kronan är tecknet därpå. Detta är majstångens hälsning, till alla och en var.

Stången och tvärslån skall vara täckta med stora lönnlöv vilka skall vara lagda över varandra så att allt trä täckes. Löven lindades fast med starka snören. För att försäkra sig om att inte snöret gick av och stången blev kal, spikades varannan eller var tredje trådvarv.

I stångens topp satt en förgylld tupp. Den bar årtalet 1743, därav vet man traditionens ålder.

Svenska flaggan, omedelbart under tuppen fanns svenska flaggan av målad plåt. Den kunde vrida sig kring den järnstång vid vilken tuppen var fästad. Den fungerade alltså som

vindflöjel.

Kronan, under flaggan satt "kronan". Den är uppbyggd av fyra halvcirkelformade grova och stadiga järntrådar. Halvcirklarna var place­rade två och två mitt emot varandra och bildade tillsammans en cirkel. De två andra halv­cirklarna var placerade på samma sätt mitt emot de förstnämnda. "Kronan" var klädd med vitlav, som finns gott om på berg­hällar i sko­gen. (Denna sort av lav, vitlav eller fönsterlav, såg man ofta förr som pryd­nad mellan inner­fönstren i bondhemmen.)

Ringarna (lika kronan), prydnaden på var­dera ändan av tvärslån utgjordes av två ringar. Även dessa hade en stomme av kraftig järn­tråd. Ringarna, som var lika stora placerades i kors och fästes starkt, så att de behöll samma ställning till varandra som den förut nämnda "Kronan". Dessa ringar lindades med "spritade" liljekonvaljeblad. Varje blad var dubbel­vikt på mitten och ett par "revor" gjordes i varje blad (spritningen) vid vik­nings­stället. Bladen fästes med trådar som vid vanlig kransbindning.

Ringarna, runt stången hängde ringarna (kransarna) av olika storlek som framgår av bilden. Stommen till dessa var av kraftig järn­tråd. (Vi har använt gammal telefontråd i flera varv för att ringarna skulle hålla form). Dessa kransar var bundna av eklövskvistar. I små­kransarna eller ringarna var mörkröda pioner instuckna.

Flaggspelet, från "Kronans" underkant till var­dera änden av tvärslån var fästad ett "pärlband", pärlorna utgjordes av olikfärgade kvadratiska tyglappar med omkring 1 dm sida. Genom ett hål i mitten var de uppträdda på starka snören eller mjuk järntråd "pärlorna'' hölls åtskilda av bladvassrör 15-20 cm långa, allt efter avstånd, som man kunde få mellan lederna på vasstrået. "Pärlorna" hade färgerna rött, blått, gult och grönt.

Spjut, mitt på stången fyra korslagda spjut. Spetsarna är försilvrade. Skaften är klädda med vitlav liksom kronan.

Skärpet, på stångens mitt knöts ett skärp (2-2,5 m lång och omkring 4 dm bredd). Skärpet var tvåfärgat: svart och gult.

Stångens fot, De fyra strävorna vid stångens fot var klädda med björklöv.   /Ur Karl Axelssons efterlämnade handlingar, Barva Hembygdsförenings arkiv (Eskilstuna Stadsarkiv)





Midsommar i Barva Bygdegård

Tisdag 16 juni

Kl. 18.00

Nedtagning av majstången! Kom och var med!

Midsommarafton 19 juni

Kl. 9.00.

Klädsel av majstången enligt en tradition från 1743!

Kaffe/saft, smörgås och glass serveras till alla, som hjälper till.

Alla intresserade är välkomna att hjälpa till med att maja (klä) majstången!

Kl. 14.00.

Firandet öppnar!

Kl. 15.00.

Reses majstången och därefter dans runt den nyklädda majstången.

Kent Lindén uppträder.

Dragkamp mellan Barva syd och Barva nord.
Traditionellt firande med bl. a. lotterier, choklad­hjul, kiosk, kaffestuga mm.
Hembygdsmuseum öppet. Fritt inträde till firandet! Varmt välkomna!

Midsommardagen 20 juni

Kl. 13.00 Gudstjänst med kyrkkaffe

majstång

Medlemmar i BarvaBygden.se är alla, som bor i eller är intresserade av Barva och BarvaBygden!


Uppdaterat den 7  juni. 2015, webbmaster:Anne Ivarsson   http://www.barvabygden.se/bb-45.htm

Tillbaka till Barva-sidan