Välkommen till Barva!

      Ett informationsblad för Barva Bygdegemenskap nr 39. Nr 1 år 2012.
Utgivare: BarvaBygden.se och samordnare är Anne Ivarsson, tel: 016-92043
E-post: Anne Ivarsson
På internet: http://www.barvabygden.se/bb-39.htm


Barva Framtid har den 1/1 2012 bytt namn till BarvaBygden.se vi har bara bytt namn och inget annat är ändrat!


BARVABORNA VISADE KAMPVILJA!

Plötsligt en dag, kom ett rykte, att reguljära busstrafiken Eskilstuna-Strängnäs på gamla E20 skulle upphöra och bussarna bara skulle gå motorvägen med ett stopp i Härad och att Kjulabussen eventuellt skulle ta någon sväng upp till Barva efter den 19 augusti. Detta bekräftades av Läns­trafiken och att det redan var beslutat! Allt detta utan någon förvarning!

FBB’s mission är att verka för Barvabygden och detta skulle ju bara inte få hända! Fullt pådrag i alla ändar, bemyndigande att få tala för de andra föreningarna inhämtades också. Martina Schagerlund tog en första runda med politikerna. Pressen backade ett protestmöte vid busshåll­platsen den 28 mars. Diskussioner på alla nivåer med politiker med en serie insändardueller. Ett upprop hölls i bygdegården den 3 april. Politiker från alla partier var inbjudna och ställde upp. Barvaborna ställde upp mangrant, förstärkta av Kjula- och Häradsbor efter busslinjen.

Ortsbefolkningen skred inte orden, inte heller alla partirepresentanterna, förutom vänsterpartiet som inte kom. MP representerat av kommunalrådet Magnus Johnsson, som tagit beslutet, slingrade sig runt sanningen, men den kom fram klart av ändå efter ortsbefolkningens vassa frågor. Strängnäs kommunalråd Jens Persson samtyckte med oss och till och med föreslog, att Barva skulle gå över till Strängnäs kommun. De övriga konstaterade enhälligt att detta var en fördelningsfråga av skattemedel, då ingen busslinje går ihop.

Läget såg dystert ut då kommunalråden i Eskilstuna uttalade sig i tidningen, att det var behjärtansvärt att försöka behålla bussen, men att det var kört. En ny insändarfight gick igång som till slut gav en öppning …en grupp med länstrafiken, Martina S, Rune J, representanter från Kjula och Härad tittade igenom ett nytt förslag för kommunledningarna, att ta ställning till. Det gick igenom, inte så att allt blev som vi ville, men acceptabla turer till och från Barva kyrka och viktigaste turer Eskilstuna –Strängnäs och retur.

Därmed trodde vi, att striden var över, men icke, – det visade sig att de stora bussarna, som man envisas köra med, inte kunde vända utan backning vid kyrkan och tryckningen av turlistan var på gång, vi kallade till möte och tvingades att gå med på att ordna en schaktning …. nu är i alla fall turlistan på tryckning och med välvilja från markägaren Christer Torstensson och en villig volon­tär/entreprenör, ser det ut att gå i hamn !

FBB är och skall vara helt parti-o-politisk. Vår mission är, att försvara Barvas och Barva­bor­nas intressen. Det ger vi inte avkall på och den osedvanliga sammanhållningen i bygden visade ge resultat.

Nu står remissbehandlingen om landsbygden på tur i augusti. Då kan vi förvänta oss en hård fight igen! Barva skall inte bli ett ströv­område!

Allt är inte bara bussarna, vi har vårt program av evenemang. Närmast står midsommar­firandet på tur, som många är hårt engagerade i, sedan är det Beachparty i augusti, Barva­dagen den 2 sept, höstpubkväll och till slut Jul­mark­naden 8 december innan året är över.

Allt detta efter ett tufft genomfört Barva­Cruze, i det värsta vädret sedan 1928, med bara regn­uppehåll under den populära nya punkten traktor­pulling.

Våra tunga program och scenvagnsjobbet etc har belastat volontärerna hårt och de, ingen nämnd och ingen glömd är verkligen värda en eloge!  /Gustaf

Hem från bussen 1932

Hem från bussen 1932 med fr.v. Edla Johansson med dottern Eva och dotterdottern Signe!
Foto från Olle Stolpe

 
Vi behöver din hjälp!  
Vi i BarvaBygden har gjort en planering med arrangemang för 2012. Är du intresserad av att hjälpa till vid något arrangemang eller kanske känner att du vill blir aktiv i BarvaBygden så hör av dej till någon i styrelsen.

BarvaBygden.se styrelse:

Gustaf Celsing, ordförande

gustaf.celsing@sveaverken.se

073-3614 222

Lill Holmström

lill.holmstrom66@gmail.com

070-2202 616

Magnus Kaneby

moa_danielsson79@hotmail.com

076-7770 221

Bertil Zentio

zentio.maleri@swipnet.se

070-5386 813

Tomas Larsson

tomas@mixaudio.se

070-3913 020

Annelie Herbst

anneliendasen@hotmail.com

070-3921 071

Lars Larsson, suppl.

larslarslarsson@gmail.com

070-3068 682

Maud Svensson, adj. BIF

maud.svensson@hotmail.com

070-3985 101

Anne Ivarsson,adj.Barva-bladet/hemsidan

anne.ivarsson@barvabygden.se

016-92043

Datum att komma ihåg:
Beachparty 11 augusti vid Barvalappen
Barvadagen 2 september
Pub- och rockabilly kväll 6 oktober i Barva bygdegård
Julmarknaden 8 december i Barva bygdegård

Vad vill du ha med i Barva-bladet? Kom med idéer och förslag!  Vi vill gärna ha hjälp med bladet!  Stoppdag för nr 40 (nästa nummer) är 15 nov. 2012!
Känner du någon som vill ha ”Barva-bladet” hemskickat? Sätt in 60 kr på pg 77 31 43-3 (K. Ivarsson) och de fyra kommande numren av  ”Barva-bladet” kommer med posten. (2 nr/år.) Glöm ej namn och adress!
BarvaBygden.se erbjuder Barvavapnet, som dekaler och flaggor i olika storlekar och priser. 10 kr – 650 kr, kontakta ordföranden!


Belysningen vid vägkorset väg 900 och sockenvägen betalas INTE av trafikverket eller av kommunen, utan hålls lysande på frivilliga insatser.
LÅT OSS BEHÅLLA EN UPPLYST OCH SÄKER INFART TILL BARVA!
Sätt in t. ex. 100 kr på bankgiro
5086-6961 - Barva Framtid - ”vägbelysningen” Tack på förhand!


2012 års Barva Cruze

Vad säger man? Vilket väder......! +3 grader, ihållande regn och snålblåst. Ett misslyckande lär ha varit kallare än julafton.....  
Eller - jösses vad kul, vi gjorde det igen! Trots sämsta möjliga förutsättningar hade vi en kul heldag med massor av aktiviteter. En klar framgång! Ett stort tack till alla del­tagare! Sanningen så att säga så ver­kar inget kun­na stoppa BarvaCruze nu – i alla fall inte vädret!
BarvaBygden.se arrangerar BarvaCruz:en för bygdens skull. För sammanhållningens skull. Och om inte det här är sammanhållning, så vet inte jag vad det är. Vi var ett gäng på ca 20 personer som planerat och höll i Cruz:en den 2 juni. Vi hade totalt ca hundra besökare och 23 fordon som var ute och rullade. Ett tio-tal traktorer deltog i traktorpullingen.
Cruz:ing sträckan var längre i år. (Som noterat stavar vi ”cruzing” fel, det ska väl vara ”cruising”, men vi är inte vilken cruz:ing som helst...) Paraden gick från Strand, över Jäder, Eskilstuna, Kjula och Barva bygdegård.
Ekonomin verkar gå jämt ut, tack vare att vi räknat på rejäl marginal och skurit i kostnaderna och inte minst – det generösa stöd vi fått från alla våra sponsorer.

Ett Stort Tack till: Einar Mattsson Byggnads AB, Sveaverken AB, Rotage-Agri AB, Stark Fasadrenovering AB, Däckia AB, Zentio Bensin & Butik AB Statoil, Barkmans Färg AB, Strands Golf & Restaurang, Söderby Gård, Mälardalens Bilskade Center AB, Lindholms Gård, El & Diesel, XL, GJ Bil AB, Lantmännen, Motorcentralen, Bil och Fritid, Barkman och Farment AB.

Alla gjorde en kanoninsats, inte minst vad gäller det goda humöret. Från Gertrud, som tillsammans med undertecknad, stod och tog betalt av deltagarna i blåsten ute vid Idö - till Sirpa som serverade öl med tjocka vantar. Det blåste och regnade så dant vid incheckningen att bilarna som kom ville inte öppna fönstren. Vi fick krypa ner i lä för att kunna tala med dem. När det tog i som värst, hukade vi ba­kom en bil, skrattade och skakade på huvudet, vädret var så dåligt att det var svårt att tro på det.
Gertrud backade ut i regnet och snål­blåsten med nummerlappar, deltagar­papper, stämpel och betalning tätt tryckt intill kroppen, för att det inte skulle bli blött eller blåsa bort.
Julles minnespris Vinnande traktor 2012
Eller ta Magnus som skötte traktorpullingen - i grusgropen vid bygdegården. (Sådant kommer vi att få se mer av, en klar succé!) Det blev rätt blött och grisigt där nere på botten med traktorer som for runt, släpade på con­tainern, grävde ner sig när det tog stopp och lastmaskinen som slätade till. Miljö för trak­torer och traktordäck.  
Magnus höll i alltihopa och klafsade runt i vanliga kängor och var genomsur om fötterna i kylan innan det ens börjat. Men han genomförde med sedvanligt gott humör!
Eller ta Tomas med ljudet, han och David gjorde en riktigt bra insats – trots att vi fick dem att flytta runt grejerna och det regnade och blåste. Maud:an och Lill skötte kiosken, hamburgare, korv, dricka och kaffe levere­ra­des ut till hungriga kunder. Traktorerna och bilarna rullade in som efter schema, Peter Ahlm var speaker och han hade fullt upp, Angelica höll i kassorna, skötte kvällens priser och lotteriet, Olle tog hand om prisut­delningen på ett utmärkt sätt, Nippe höll i ölserveringen.
Alla borde nämnas, inte minst våra del­ta­gare som i immiga bilar lyckades hitta bok­stäver efter vägen och lösa ordtävlingen. Bokstäver vilka Gustaf jobbat hårt med för att få ut och på plats. Ledtråden var: ”Aktuellt i Barva”. Lösningen var: ”busslinje”....
När vi äntligen fick sätta oss ner efter allt ståhej och smaka Sirpas öl, var det +3 grader. Det gick inte att komma ifrån, blöt och genomfrusen efter en dag i regn och blåst, iskalla händer och uppe på det, en väl kyld öl på en +8 grader, tja, säg så här, den ölen kom man inte så långt med...

Men vi gjorde det! Grattis till oss allihopa!
       Cruz:ing-generalen  Lars

Barva idrottsförening Från Barva IF
Barva IF har under våren haft familjekvällar i Barva bygdegård där alla åldrar kunnat träffas för att spela innebandy, leka och fika. Roligt med avslutningen där alla i olika åldrar tillsam­mans leker ”flaggan” på hela dansbanan.
Familjekvällen flyttades första veckan i maj till Pilängen IP, där fotbollslek, lekar, fika, korv med bröd och brännboll, fick alla att deltaga. Fortsätter fram till midsommar och startar i slutet av augusti. 
Under höst och våren hade Barva IF gympa i Bygdegården under ledning av Annelie Herbst. 10 – 15 st har deltagit, bra att kunna ha gymnastik på nära håll. Fortsättning fortsätter under hösten 2012. Pris: endast medlemskap i Barva IF 250:-

Under våren har viltstaket satts upp mot vildsvin, runt fotbollsplanen Pilängen IP, men fotbollsplanen är också populär för andra djur.

Dovhjortar på Pilängen  Foto - Tommy Persson mars 2012


Sommar Bingo

Måndagar kl. 18.30 21 maj – 6 augusti i Barva bygdegård.

* Förspel med Jackpott * Krysset *

* 10 Tripplar *

*Rövare med Jackpott som ökar med 1000:-* * Barvaturen * Fifty-fifty *

* Barvachansen en gratis bricka som spelas ut var 4:de gång *

Kaffe – korv- lotterier och man kan sitta i bilen, bygdegården, danshallen eller ute!

Välkomna till en trevlig kväll

www.barvaif.se


BIF 1966   Barva IF 1966 - foto Tage Thelin


Välkommen till 90-årsfest  30/6 på Pilängen!

   Vi ser fram emot en dag med gamla som nya Barvaiter. Vi börjar kl 14.00 och firar med jippomatcher och andra utmaningar mellan lag från olika tidsepoker. Det kommer även att finnas aktiviteter för barnen. Utdelning av utmärkelser kommer också att ske. Vi serverar en grillbuffé och håller festen igång så länge 90-åringen orkar. DJ spelar upp till dans på kvällen. Anmälningsavgiften 100 kr fr. o. m. 15 år betalas till Barva IF-s bankgironummer 5703-9943 senast den 3/6. Kom ihåg att ange namn, adress och "90-årsfest" på inbetalningen. I anmälningsavgiften ingår mat och kaffe. Dessutom kommer det även att finnas öl och vin till humana priser.  
   Väl mött    Barva IF


Barva fotbollslag 1930-tal - foto från Sven Johanssonm


Från Barva hembygdsförenings museum:

tvättvagga

Tvättvagga

Det är få uppfinningar som förändrat arbetet i hemmet som tvättmaskinen! Först blötlades smutstvätten i vatten med tillsats av lut eller soda i några dagar, därefter gnuggades den och sedan kokades tvätten i tvättgryta. Efter det sköljde man i öppna vattendrag eller vid brun­nen. Till sist klappades tvätten med klapp­trä vid en brygga eller mot en snedställd bräda. Den rena tvätten fick torka på marken eller hängdes de på tvätt­lina. I början på 1900-talet kom föregångaren till dagens moderna tvättmaskiner, den så kallade ”tvättvaggan”. Vaggan hade träribbor som gnuggade tvätten mot ribborna i botten av maskinen medan man med handkraft förde vaggan fram och tillbaka. Först på 50-talet kom veckotvättmaskinen för hushålls­bruk

.Smörkärna från Hjärpeberg

Smörkärna från Hjärpeberg


En sko från Lövnäs

Gammal sko från Lövnäs

När man i slutet på 1990-talet lade om taket på boningshuset i Lövnäs hittades bl.a. denna sko i tross­botten på vindsutrymmet. Det är en stor, tung och stålbeskodd herrsko!


kolryss

Kolryss från Rosendal

Det fanns 7 åbohemman i Barva under Åkers styckebruk. Åbona hade arbetsplikt mot ägarna. Barvaböndernas uppgift var att hugga skogen, kola och transportera till Stycke­bruket. De olika gårdarna hade olika uppgifter. Åborätten kunde förverkas om man ej fullföljde de plikter man hade. Skogen var livsviktig för Åkers styckebruk då ved och kol var grunden till att kunna driva processer­na i fabriken. Kolryssen användes för transpor­terna till Åke


Vi tar tacksamt emot föremål till vårt museum. Kasta inget, vi kanske saknar just det? Tidningar/urklipp/foto/bilder mm. lånas gärna för kopiering!


Danser i Danshallen, Barva bygdegård

Gideonsbergs IF: s dansprogram:


Onsdagar kl. 19.00 - 23.00

13/6 Zlips
  8/8 Shake
15/8 Sannex
  5/9 Blender

Torsdagar kl. 19.00 - 23.00

14/6 Micke Ahlgrens
21/6 Callinaz
28/6 Claes Lövgrens 
  5/7 Black Jack
12/7 Jontez
19/7 Bengt Hennings
26/7 Donnez
2/8 Streaplers
 9/8 Matz Bladhs
16/8 Hedins
23/8 Drifters
30/8 Stensons
  6/9 Fernandoz
13/9
Mats Bergmans
20/9 Claes Lövgrens
27/9 Micke Ahlgrens

Torshälla Motionsdansare TMD 

Söndagar kl. 17.00-20.30, medtag kaffekorg
17/6 Lars Eriksson
24/6 Elisabeths Lords Trio
   1/7 Henkes
   8/7 Gideons
 15/7 Thorbjörns
22/7  Björn Edwing
29/7  Kenneth Hertz
   5/8  Skarvarna
12/8  Eklövs
19/8  Rolles 
26/8  Junix

 Kyrkskolan ca 1935 i Barva  Barva Kyrkskola ca 1935 med lärarinnan Emma Johansson/Pettersson    

Ekstugans skola ca 1934  Ekstugans skola ca 1934 med lärarinnan Signe Personne

Förskolan i Kjula fortsätter att växa med många barn i kön från hela Kafjärden-om­rådet  Barnen i åldern 1–3 år, går på Lillgården, som ligger vid Kjula skola.  4-åringarna kommer att gå på Tallgläntan, som ligger i gamla distriktsmottagningen.  5-åringarna går i Södergården, en gammal lärarbostad vid Kjula skola.


Busstidtabell

Bussturlista 1933 Blåa bussar

Busstationen vid Nybroplan 1935 Busstationen vid Nybroplan 1935
Nybroplan Nybroplan 1944 buss 1933  1933

Bydgegårdsbygget  Bygdegården stod färdig 1939!

Aktuellt från Fältstationen Rördrommen

Fältstationen Rördrommen ligger norr om Barva­badet omedelbart efter bron över Ör­sundet. Vi har öppet alla röda dagar i alma­nackan mellan 9 och 15 t.o.m. oktober månad.

Mer information finns på www.rordrommen.nu

Vildbin

Vildbin är en tämligen okänd grupp av insekter. Vildbin omfattar bland andra tapet­se­rarbin, murarbin, sandbin, pälsbin och gökbin. I motsats till de ”odlade bina” lever vildbin som solitärer. Biodlareföreningen har ordnat informationsmaterial kring vildbin på uthus­gaveln vid Fältstationen. En vildbiholk, som sattes upp den 13 maj till starten av skolverk­samheten, blev fullbelagd på mindre än tre veckor. Alla hål är igensatta med lera eller lik­nande i väntan på att en larv skall kläckas. Man kan själv hjälpa vildbin genom att borra hål i gammalt trä eller göra en knippa av torr vass eller torra skälkar, som bör sättas på skyd­dad plats t.ex. under ett uthustak. Diametern bör inte vara mer än 8-9 mm. Sandbin bor ofta i kanter på nedlagda grus­gropar, förutsatt att det inte finns hög vegetation som nypon, andra buskar och träd i solbanan. Branta trädfria grusgropsslänter är ock­så bra boplatser för de hotade back­svalorna.

Även vildbin bidrar till pollineringen av frukt- och bärbuskar. Vildbin ger ingen honung åt människor, men pollineringen ger oss mer frukt och bär. Vildbina sticks inte, eftersom de saknar gadd.

Fjärilsrestaurang

Under våren har Fältstationen anlagt en s.k. fjärilsrestaurang, som skall dra till sig mer insekter, mest fjärilar. Den består av en låda i  storleken 2x1 meter och är cirka 30 cm hög. Lådan står vid en nyponbuske för att få mer lä. Jorden består av en blandning av kogödsel och plantjord. Fjärilsrestaurangen finns vid vägen till bikupan och kan därmed även nås av personer med rullstol, rollator och barn­vagn.

Växterna är bland andra förgätmigej, vår­krage, isop, timjan, gullviva, kantnepeta, boll­tistel och snöklockor. Nässlor, hallon, budd­lejaarter, ageratum, sedumarter, tagetes och rosenstav är andra för fjärilarna intres­san­ta växter.

För den som är intresserad av att göra hela träd­gården fjärilsvänlig, se nästa sida i Barva-Bladet

Barvadagen

Fältstationen räknar med att ordna en svamp­dag tillsammans med Strängnäs Svampklubb den 2 september under Barvadagen.
Då kan man få hjälp med artbestämning av både ätliga och inte ätliga svampar.

Nasen

Ornitologiska Klubben i Eskilstuna har under vårvintern bekostat siktröjning öster om fågel­tor­net, så att man numera har en god utsikt även över Bygdegårdsvikens vattenspegel.

Fladdermöss

Fältstationen ordnar fladdermuslyssning lör­dagen 11 augusti med samling kl. 20:30, varefter vi åker till någon lämplig plats.

Grågåsprojekt

Viltskadecenter på Grimsö och Länsstyrelsen bedriver tillsammans med Fältstationen och Jägarna ett gåsprojekt med syfte att till nästa år ta fram en förvaltningsplan för grågäss vid Sörfjärden. Som en liten del i det arbetet finns en gåsåker mitt emot Fältstationen på Idös mark norr om Barvalappen. Syftet med åkern är att attrahera gässen dit, så att skadorna på spannmålsåkrar hålls nere. Man vill också ta reda på vilken typ av gröda som gässen föredrar. Gåsåkern består av två olika delar med varierande växtslag.

Se planschen vid Fältstationens anslagstavla.         /Sten Ullerstad

Fjärilsträdgård

Publiceras med tillstånd av Per Bengtson, Naturskyddsföreningen


Midsommar i Barva Bygdegård

Tisdag 19 juni kl. 19 nedtagning av majstången! Kom och var med!

Midsommarafton:
Kl. 9.00    Klädsel av majstångenen enligt en tradition från 1743! 
                 Kaffe/smörgås och glass serveras.
                 Alla intresserade är välkomna att hjälpa till med klädseln!
Kl. 14.00  Firandet öppnar och Stråkdraget spelar
Kl. 15.00  Reses majstången och därefter dans runt den nyklädda majstången. 
                Kent Lindén uppträder.
                Dragkamp mellan Barva syd och Barva nord
                Traditionellt firande med bl. a. lotterier, choklad­hjul, skyttekiosk, kaffestuga.
                Hembygdsmuseum

  Fritt inträde till firandet!
  Varmt välkomna!

Midsommardagen
Kl. 13.00 Gudstjänst med kyrkkaffe

Snart är det dags igen, för den stora begivenheten i Barva, nämligen "Midsommarfirandet." 
Som alla förstår, behövs det mycket folk som är villiga, att hjälpa till med de olika göromålen, för att allt skall gå så bra som möjligt.
Det behövs många som hjälper till i t. ex. kaffeserveringen.
Kan du/ni ställa upp en eller ett par timmar vore det jättebra.
Hör av dig till Noomi 0152-52022.
Om många ställer upp går allt så mycket bättre. Tack på förhand!
     /Barva Midsommarkommitté


1974 - foton från Tommy Persson










Uppdaterat den 19  juni. 2012, webbmaster: Anne Ivarsson   http://www.barvabygden.se/bb-39.htm

Tillbaka till Barva-sidan