Välkommen till Barva!

 

Barva-bladet

 

Ett informationsblad för Barva Bygdegemenskap nr 13, 2001
Utgivare kulturgruppen och samordnare är Anne Ivarsson
 

Foton från Anderslunda: Gun Iwman 1977

Hösten har kommit och fälten har mognat, liksom frukt och bär.

Även arbetet som Barva Framtid gör bär frukt. Tidningen Du håller i handen just nu är en frukt, Ridleden en annan. Vi var med i arbetet för ett "dagis" i Barva. Jul- och vårmarknader i kyrkstallet har kommit till. Badplatsen underhålls och många använder den. Belysningen i korsningen vid gamla E 20 fungerar igen. Några exempel på vad idogt arbete med många engagerade sockenbor har gett.

Huvudanledningen till att Barva Framtid kom till var att försöka öka befolkningen i bygden med fler barnfamiljer. Detta för att rädda skolan.

"Men det har ju inte blivit något!" säger du.

Tillbaka till växtligheten. Du kan så frön som mycket snabbt ger skörd. Men plantera ett äppleträd. Det ger inte frukt första året. Inte andra heller. Men så, efter några år kommer frukten.

Det har varit mycket grävande, vattnande och gödslande, men nu tror vi att frukten börjar komma.

Vi har från början presenterat "Anderslundaområdet" vid Skäggesta som ett lämpligt område för byggnation. I dagarna har ett avtal om marköverlåtelse träffats mellan markägare och Nordic Hästgårdar. Det rör sig om ca. 6 hektar. Det planeras för 18-20 villor. Affärsidén är den, att de, som köper tomt kan även köpa in sig i ett gemensamt stall med tillhörande rastfållor. Skola och "dagis" ska finnas inom gångavstånd. Det finns redan nu ett antal intresserade.

Det ena, som kan sätta stopp för planerna, är om de utgrävningar som pågår skulle ge sådana fynd att detta skulle sätta stopp för bebyggelse. Det andra är att politikerna fattar sådana beslut om Kjula flygplats som ger så stora bullerstörningar att länsstyrelsen säger nej.

Men vi kan inte tänka, att några få rundor med inskolning av besättningar på passagerarplan är viktigare än, kanske hundra nya innevånare.

Nu siktar vi framåt med nya idéer och projekt.

Kom gärna med tankar du har.

Det känns spännande att se fram emot nästa projekt. Och vi vill gärna att du tar chansen att få vara med. På det sätt du kan.

Ha en fin höst.
/Rune Johansson

e-post till Rune den 5/9 från B. Johansson:

"Politikerna i utvecklingsstrategiska utskottet (USU) har gett klartecken till att gå ut på programsamråd med en bebyggelsegrupp i Skäggesta-Anderslundaområdet. Den 18 sep träffar jag representanter för Nordic hästgårdar för att redovisa planeringsförutsättningarna, för denna bebyggelsegrupp. Takpriset för den arkeologiska utredningen slutar på 20 000 kr. Denna kostnad bör Nordic hästgårdar stå för."

Som vi skrivit om tidigare har Barva Framtid tagit över tre belysningsstolpar vid gamla E 20.

För att få ljus över busshållplatser och korsningen. Från första juli i år får vi stå för kostnaden. Tyvärr har elpriserna rasat uppåt i år och det betyder att det kostar mer även för oss.

SEVAB beräknar kostnaden till dryga 3 000 kr/år. Det betyder ca. 9 kr. per Barvabo/år. En del åker ju många gånger och andra knappast aldrig. Då vi som förening, inte har några medlemsavgifter har vi inga stora pengar att betala dessa kostnader på sikt.

Om Du uppskattar att det finns belysning kanske Du vill bidra med en slant till kostnaden?

Sätt in ditt bidrag på Barva Framtids pg. 285199-6 eller bg. 5086-6961. TACK!

Vi har funderat på lite olika lösningar: Prata med föreningarna, sätta upp "lysrör", (insamlingsbössor) eller har Du någon bra idé? Kom i så fall med dom. Tack! /Rune.

 

Hastighetskontroll

Onsdag 5/9 utförde polisen en hastighetskontroll vid Barva Skola. Där det finns sedan våren 30 km/tim-skyltar uppsatta. De bilisterna, som framförde sitt fordon över 30 km/tim, fick böter på 1000 kr.

Så tänk efter! Både barnen, kyrkobesökare och våra plånböcker kanske blir räddade vid rätt hastighet. /Maud Svensson

Vad betyder hastighetsskyltarna vid Barva skola?

Det betyder att man får köra högst 30 km/tim mellan kl 07.00 – 17.00 på vardagarna förbi skolan. Övrig tid 17.00 – 07.00 och lör-söndagar får man köra högst 50 km/tim förbi skolan.


Hembygdsföreningen har inbjudit till Sockenvandring i maj och Hembygdens dag/hemvändardag i augusti.

Sockenvandringen gick från bygdegården förbi Holmen över Kärret, som vi sade förr, vidare till Damsvik, St Vad, Fridhem och sedan sockenvägen tillbaka till bygdegården. En sträcka på 7 km att helst gå eller cykla och om nödvändigt åka bil.

Tipsfrågor handlade om platserna, som passerades eller om föreningarna som funnits i Barva. Vid Holmen fick man "kasta hästskor" och vid St Vad försöka "fånga älg" med lasso. Deltagarna var få, men spänstiga och vädret var vackert och lämpligt för korvgrillning.

Bäst lyckades Göte Pettersson med tipstävlingen och fick plantor till trädgården.

Hembygdens dag firade vi sista söndagen i augusti för att ev hemvändade skulle kunna delta i gudstjänsten i kyrkan innan vi samlades för kaffesamkväm i bygdegården.

Museet var öppet och som vanligt hade vi en trevlig skärmutställning med bl a foton av torp och gårdar, konfirmationskort osv.

Vi ville också visa hur bygden arbetar för sin överlevnad med bl a tidningsartiklar om skolkooperativet och dagiset.

För att berätta om bostadsprojektet Skäggesta-Anderslunda var Rune Johansson inbjuden.

Till traditionen hör en tema-tipspromenad utlagd i den vackra parken runt bygdegården. I år bestämde vi oss för frågor om kyrkan och Gun Blomberg hade som vanligt gjort den.

Barbro Pettersson kunde svaren på 11 av de 12 möjliga frågorna och fick en t-shirt prydd med tryck av hembygdsmuseet. Barnen som deltog, särskilda barnfrågor fanns, fick chokladkakor.

Hembygdsdagen blev gemytlig och trivsam. /Eivor Nilsson

 

Här kommer lite information från skolan!

I år har vi en förskoleklass på 5 st elever vilket är ett välkommet tillskott. Skolan för övrigt består av 33 st elever.

Den 6 september åkte våra barn till Stockholm. Detta tack vare den stora insamlingen av loppissaker som gjordes till julmarknaden.

Ett stort tack till alla som skänkte och köpte till stöd för barnen.

Ni kan redan nu, lämna in loppissaker till skolan inför julmarknaden !

Ett stort tack vill vi också ge till de vuxna som hjälper till i och runt skolan för att våra barns miljö skall vara så bra som möjligt./Solstrålarnas styrelse

Barva skola

Så har då höstterminen -01 kommit igång.

Fröken i förskolan är Leena Isaksson. Eivor Danielsson är lärare i klass 1 -3 och Malena Andersson i klass 4-6.

På eftermiddagarna finns fritids för de mindre barnen och öppen verksamhet för de större. Där arbetar Leena Isaksson och Kicki Klemme. /Maud Svensson

Skolans Stockholmsresa

Torsdagen 6/9 åkte hela Barva skola till Skansen.

Barnen fick se mycket roligt. Klass 1 -3 fick bl. a en guidad tur, där de fick komma in och se hur en familj bodde vid förra sekelskiftet. Det kom många frågor och nyfikna blickar, de fick se hur dåtidens leksaker. T. ex en bensnurra (en benbit och ett snöre), en docka av en vedpinne, en hoppande loppa (en urgröpt vedbit, snöre och en pinne, som snurrades in i biten).

Alla barnen fick se hur glasblåsarna arbetade i värmen och som gjorde supglas.

Efter en rundtur bland björnungar, älgar, vargar och de andra djuren blev det dags att titta på Skansen akvariet.

Att få gå in hos lemurerna och de andra aporna var nog för många en upplevelse, att sedan stå öga mot öga med en krokodil, visserligen med en glasruta emellan, var något fantastiskt.

Det var många nöjda skolbarn som åkte hem med fina minnen. /Maud Svensson

 

Midsommar i Barva Bygdegård

Midsommarfirandet i bygdegården är både en jobbig och rolig dag för många. Det är mycket som ska fungera.
Löv ska huggas på morgonen. Mossa, liljekonvaljeblad, pioner m.m. som ska plockas till stången.
När allt är på plats kl. 9.00 sätter de vänliga människorna, som kommit, stora som små, igång med att klä majstången, ett roligt, men invecklat jobb. Det ska rivas lönnlöv som ska spikas fast, eklöv som ska bindas i de stora ringarna och liljekonvaljblad vikas till de två korgarna uppe i stången och fyllas med vitmossa.
När det sedan är kaffedags och alla tar fram sina kaffekorgar, känns det nästan som förr, när folk arbetade tillsammans på åkrarna. En skön känsla.
Kl. 14.00 samlades de som hade ansvar för de olika aktiviteter.
Femkamp var populärt, där man bl.a. fick prova på att kasta bollar i hink, kasta tärning, pilar m.m.
Ett indiantält fanns med indianhövdingen Karl Persson, och på ett bord kunde man bl.a. köpa indiansmycken.
Sockervadd fanns till barnens förtjusning, även korv-, glass- och godiskiosk.
Hembygdsmuseet var öppet, så att man kunde titta på olika gamla arbetsredskap.
Man kunde prova på att fiska i fiskdammen, napp varje gång och att kasta ärtpåsar på plåtburkar, som inte är så lätt.
Ett mjukdjurslotteri var mycket uppskattat av alla barn. Chokladhjulet är ett måste, där många gärna ville vinna.
Nytt för i år var klätterväggen, där många provade lyckan att nå toppen.
Luftgevärsskjutningen hade i år en tävling, om vem som fick ihop mest poäng, barn och vuxna var för sig.
Ponnyridningen hade kö som vanligt, ett trevligt inslag för alla.
Kaffestugan var i år välbesökt, där gott kaffe med dopp kunde köpas
Kl.15.00 restes majstången ed hjälp av många starka armar.

Bertil Zentio hälsade alla välkomna.
Barnen kom upp på scenen och vi sjöng gemensamt nationalsången.

Ringdans kring stången påbörjades under ledning av Susanne Källgren. Många var med i dansen där bl.a. små grodorna ingick.
Kent Lindén från Mariefred uppträdde med olika schlagerlåtar.

När festen börja lida mot sitt slut, var det dags för den årliga Dragkampen mellan Barva nord - Barva syd. Gränsen går vid Bygdegården. Många starka karlar hittades raskt, det gällde ju äran! Efter lång kamp vann Barva syd.

Ett stort grattis!

Barva midsommarkommitté vill Tacka Alla som kom och hjälpte till att klä stången och hjälpte till så att årets midsommar kunde genomföras.

/Maud Svensson

 

BINGO

Barva IF/Barva skytte har i sommar haft 12 bingokvällar på måndagar i Barva bygdegård.

Ett populärt nöje, i första hand för pensionärer, men det är kul, att det intresserar yngre publik också.

Det är en gemytlig familjär stämning.

Plånböckerna öppnas vid första lotterikuren, där kvällens första spelbrickor inköps. Vid nästa kur köps kvällens brickor, till de tre resterande spelen. Till avslutning provas lyckan vid tombolan. Där är vinster som varuhinkar, chokladaskar och godispåsar.

Har man inte hunnit äta, kan man köpa varm korv eller kaffe i kiosken. Sedan är det bara att lägga ner plånboken och inta sin plats, antingen i bilen på gården, ute i stora danshallen eller inne i bygdegården, där Göte Pettersson sitter på scenen med sin siffersnurra. När Götes röst hörs i högtalaren, hörs först ett lätt sorl från publiken. Efter välkomsthälsningen och att första siffran ropas ut, intar publiken tystnad och spänningen inträder.

På en bingokväll behövs ca 20 personer, som bingoutropare, utbetalare, spelbricksförsäljare, lottsäljare, kioskpersonal och inte minst de, som kontrollerar, när någon får bingo.

Många hoppas nog, att det snart blir en ny Barva bingosommar./Maud Svensson

 

Ridledssommaren 2001

"Sommaren är kort" sjunger Tomas Ledin och det kan vi som jobbat med turridningar på ridleden i sommar instämma i. Kort - men mycket intensiv.

Vi "tjuvstartade" redan i början av maj med besök av fyra elever från Öknaskolan samt en lärare. De skulle leva vildmarksliv hos oss. De stod för mat och tält. Vår lilla körponny "Busen" fick minsann bekänna färg. Deras packning vägde säkert 300 kilo och därtill hade "Busen" två personer på vagnen hela tiden. De vistades hos oss i tre dagar. De sov första natten hos oss på Fogelberg och andra natten hos familjen Rehn på Välakärr. Tre hästar stod till deras förfogande och tilläggas skall, att de aldrig tidigare ridit. Camilla och jag gick till fots hela vägen, för att kunna hjälpa till på bästa sätt. Under natten vid Välakärr var det minusgrader och det var nog det enda våra trötta, men glada och tacksamma gäster hade att "muttra" om då de återvände till Öknaskolan.

Ridleden öppnade för säsongen den 15 maj, men eftersom jag då ej hunnit avsluta mina ponnylekiskurser, bokades inga turer in förrän i början av juni. De första bokningarna gjordes redan under januari månad och sedan rullade det på.

Sommaren har bestått i att sitta på hästryggen, laga mat, städa och renbädda samt inhandla en hel mängd med mat. 8 turer hann vi med i juni och sedan bar det iväg på 14 dagars välbehövlig semester tillsammans med våra goda vänner.

Väl hemma igen blev det "full rulle" med 7 turer inplanerade.

Som avslutning gästades vi av ridledens bokningsombud Åsa Juhlin med en kamrat. Under två dagar red de vår led och blev mycket imponerade. 3-rättersmiddagen vid Välakärr var höjdpunkten.

De flesta har bokat en 2 ½ dagstur. Provridning dag 1, samt middag och sängplats vid Fogelberg. Dag 2 frukost och sedan lunch på Camillas altan. Vidare till Välakärr där middagen serverats och ridgästerna har haft rena paradiset. Sovit har alla gjort ovaggade. Hästarna har lugnt betat i hagen. Camilla och jag har tältat och ordnat vår egen mat. Vi har på skämt döpt Välakärr till "Pensionat Lugnet". Dag 3 frukost vid Välakärr och lunch på olika platser, oftast vid Ribbingelund eller Limslätt.

Vi har varit förskonade från olyckor, inte en enda har ramlat av. Dock, ett behandlat skavsår i rumpan, ett skrapat knä, trångt mellan träden ibland och ett par borttappade glasögon. Träningsvärk, allmän ömhet och mycket trötthet har nog nästan alla gäster drabbats av.

Vi har ridit mellan 2 - 7 timmar/dag, efter eget val. Avslutning hos oss med en lättare middag.

Antalet personer per tur har varierat från 2 - 4. Vi har aldrig blandat två sällskap och det har vi fått mycket beröm för.

För att Camilla och jag själva skulle få lite "semester" tillsammans med våra 4-benta älsklingar, bestämde vi oss för att provrida Flensleden under tre dagar. Dels som avkoppling och dels för att "spionera" lite. Det blev tre, helt underbara dagar, även om övernattningsstället första natten inte var av högsta kvalité. Vi red totalt cirka 9 mil i alla tänkbara väder, glödhet sol, dis, regn, åska och hagel. Men kul var det. Nästa år spionerar vi på Julitaleden.

Jag vill nu passa på att ge följande personer en stor kram och ett varm tack - utan dem hade jag aldrig kunnat genomföra denna sommar så bra.

Camilla Svensson - som varit min högra hand hela sommaren och som dessutom skötte om mina hästar, då jag var på semester. Vi har delat tält otaliga gånger under sommaren och hon har ridit med på de flesta turerna.

Camillas Familj - vars altan och hästhage vi invaderat under vår lunch och Gun-Britt som skjutsat oss till sjön och varit till hjälp där det har behövts.

Familjen Rehn - de har helhjärtat lagt ned all sin energi på att få våra gäster att trivas. En 3-rättermiddag och en mysig "bostad" har erbjudits gästerna. Hästarna har betat i hagen och har uppehållit tältplats från slutet av maj till i mitten av augusti.

Tony och Birgitta Möller, Ribbingelund - för att vi "tjuvstannat" hos Er ibland för en kopp kaffe eller för en snabblunch på stående fot.

Alla Markägare - ingen nämnd, ingen glömd. Utan Er välvilja skulle vi inte kunna hålla vår ridled igång. Hoppas, att vi även i fortsättningen kan ha ett gott samarbete.

Åsa Juhlin - bokningsansvarig på ridleden. Alltid lika glad och pigg. Jag har haft stor hjälp av henne när det gäller bokningarna.

Min Familj - och då främst Göran, förstås, som fått dra ett tungt lass med barn och hushåll, då jag sovit borta så mycket, som jag gjort.

Mina Vänner - som haft förståelse för att jag "jobbat" så mycket och som jag har kunnat "varva" ned tillsammans med. Alla mess, som piggat upp tillvaron, då regnet öst ned och då vi vid framkomsten till Välakärr både frusit och varit trötta.

Mina Hästar - som lugnt och tryggt har burit alla dessa människor genom skog och mark. Utan minsta protester. Extra stor eloge till min egen ledarhäst "Emma" och till Camillas häst "Blåkulla" som faktiskt varit med alla turerna, samt turen i Flen.

Jag hoppas, att jag inte glömt någon väsentlig person. Men alla, som på ett eller annat sätt varit involverade i ridleden vill jag tacka. Hoppas på en lika härlig sommar nästa år.

Kanske har Lotta Rehn och jag då fått några nya idéer, om hur ridleden skall bedrivas. Vem vet.... tiden får utvisa. Nu drar ponnylekis igång igen, så nu är ridleden s.a.s. lagd på is fram till i jan. år 2002.

Då tar vi nya krafttag.

 

Ridning På Ridleden

Under sommaren 2000 och denna sommar har tyvärr många enskilda utnyttjat vår ridled.

Vilket bl. a. har bidragit till, att vi blivit fråntagna en bit mark, som vi tidigare utnyttjat. Det skapar irritation och förargelse bland markägarna, då de stöter på ridgrupper, när leden är stängd för säsongen.

Vi har ett avtal med markägarna att endast bedriva ridverksamhet under perioden 15 maj - 15 augusti för att inte störa jakten.

Vi har dessutom avtal om att endast rasta på angivna rastplatser.

Ridning skall undvikas då det kommit extremt mycket nederbörd och det är mycket vått i markerna. Detta för att undvika att trampa sönder marken och skada trädrötter.

Tyvärr har detta missbrukats av flera hästägare.

Jag vill passa på att informera om hur viktigt det är att upprätthålla dessa regler. Annars är vårt ideella arbete med ridleden snart helt bortkastat.

Allemansrätten gäller inte då det är fråga om en utmarkerad led.

Allemansrätten säger att du som privat ryttare får rida i skog och mark såvida du inte rider upp en ny stig.

Ridning i kommersiellt syfte måste alltid ha tillåtelse från markägarna.

Ridled Sörmland har beslutat att tydliga lila pilmarkeringar skall finnas utmed alla leder. Vi har dock starkt tänkt över om det vore en idé att helt och hållet låta våra gästryttare rida efter enbart karta, för att slippa ge tillkänna alla våra ridstigar/vägar. Detta vore dock en klar försämring av vår led i jämförelse med övriga leder och heller inte särskilt god reklam för Barvabygden.

Så snälla alla Ni hästägare. Ha förståelse för - och acceptera - att all ridning är förbjuden på annan tid än ovanstående på alla skogspartier och privata vägar utmed vår ridled. Om Du gör det kan vi kanske njuta av vår fina ridled även nästa sommar.

Har Du något att framföra ang. ridleden hör gärna av Dig till mig per tel 016 -930 13

/Annikka Runström, huvudansvarig för ridleden i Barva.

 

Ur allemansrätten:

Allemansrätten bygger på tillfälligt uppehåll. Därför kan den som driver organiserad ridverksamhet och regelbundet vill använda annans mark för detta, inte kunna åberopa allemansrätten.

Allemansrätten gäller inte för en grupp av personer.

Var rädda om vår unika allemansrätt – Norge och Finland har liknande rätt, men i nästan alla andra länder får man inte beträda annans mark!

Du får:

 • färdas och vistas kortare tid på annans mark utom på tomtmark = området närmast ett bostadshus eller i planteringar. Skogsbilvägar och enskilda vägar får du vanligen rida på.
 • plocka vilda blommor, svamp och bär men inte odlade grödor eller fridlysta växter..
 • för t ex eldning ta nedfallet ris och torra grenar.
 • elda om det inte är risk för brand. Elda inte heller direkt på en berghäll, som då kan spricka.
 • tälta över en natt. Dock måste man hålla sig utom synhåll för boningshus. Tala alltid med markägaren om du ska tälta mer än en natt eller om ni är en större grupp.
 • bada överallt utom från annans brygga eller från tomt.
 • landstiga överallt utom på tomt och där särskilt förbud råder, t ex till skydd för fågellivet.
 • simma, ro, segla, paddla, köra motorbåt på annans vatten.
 • ha hund med Dig under sådan uppsikt att okynnesjakt hindras. 1 mars - 20 augusti får hund inte löpa lös i mark där det finns villebråd.
 • passera stängsel (utom kring tomt) så att inte skada sker eller djur släpps lösa.
 • gå, cykla och åka skidor på enskild väg som inte är öppen för allmän motortrafik
 • dricka och hämta vatten ur källa och sjö.
 • fiska med handredskap i allmänt vatten - d v s i havet, Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. För fiske i andra vattendrag krävs fiskekort, så kolla upp vad som gäller.

Du får inte:

 • störa någons hemfrid och orsaka skada. Markägaren har rätt att kräva ersättning. Men du får inte utan lov passera över eller vistas på privat tomt, det är hemfridsbrott. Tomten behöver inte vara inhägnad, det är området närmast boningshus eller sommarstuga. Där har de boende rätt att få vara i fred - "hemfridszonen". Är huset skyddat från insyn kan du passera ganska nära, men helst inte närmare än 10 meter. Om insynen är fri bör avståndet vara 60-70 meter! Detta gäller även om ingen person finns där för tillfället. Hemfridsbrott! Du får inte plocka bär, svamp eller annat, på annans tomt eller i trädgårdar. Plocka aldrig i närheten av hus eller sommarstugor, det kan vara odlat och det anses då som stöld.
 • ta ris, gren, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda från växande träd eller buske och ta vindfälle. Det betraktas som stöld.
 • beträda åker som är nysådd eller bär växande gröda eller i skogsplanteringar så att de skadas.
 • plocka blommor, bär och svamp på annans tomt och ta fridlysta växter.
 • elda när det är risk för att mark och växter skadas eller när det är eldningsförbud.
 • tälta så länge på samma plats att det kan anses som varaktig bosättning.
 • framföra motorfordon vid sidan av vägen eller i terrängen då det är risk att marken kan skadas och att framföra motorfordon på enskild väg som inte är tillåten för allmän trafik.
 • jaga utan jakträttsinnehavarens tillstånd och ta fågelbon och fågelägg.
 • fiska på annans vatten utan lov. Den som vill fiska är skyldig känna till gällande bestämmelser för fiskevattnet.
 • skräpa ner med papper, glas, plåt, plast, oljerester osv. Nedskräpning kan medföra böter! /Sammanfattning av allemansrätten: Anne

 

"Se, men inte synas, höra, men ej bli hörd och lämna inga spår efter dig"

 

En ros till badgästerna.

Vi vill ge en ros till badgästerna vid Örsundsbadet.

Ni har skött er fint. Vattnet har inte heller blommat utan varit badvänligt hela sommaren.

Då vi har besökt badplatsen lite nu och då, har vi tacksamt tagit emot lovorden om hur trivsamt det tycks vara.

En del frivilliga bidrag till underhållet har kommit in. Det tackar vi i Barva Framtids styrelse för.

Bryggorna behöver snart förnyas och en del flytblock är dåliga.

Som ni sett, så kom det upp anslag om att inte meta inne på badplatsen. Drag och krokar fastnar lätt och det har hänt att badande sedan har skadats. Men att meta är roligt. Vi diskuterar därför om och var en särskild brygga för mete skulle kunna anläggas.

Tack för samarbetet kring vår gamla badplats och på återseende. /Per och Sune Johansson

 

Med anledning av kyrkovalet!

Tidningsurklipp ur Sörmlandsposten, lördagen den 29 december 1928.

BARVA

Vid kyrkostämma med Barva valdes till ledamöter av kyrko- och skolrådet för en tid av fyra år lantbrukarna Axel Karlsson, Ekelund, Conrad Eriksson, St.

Grindhammar, och Emil Andersson, Nabbetorp, samt till suppleanter förvaltare Carl Andersson, Säby, lantbrukare A. B. Andersson, Ekelund och Isak Larsson, Harsäter.

Till revisorer utsågos lantbrukarna A. B. Andersson, Ekelund och Alb. Andersson, Bjurkärr, med folkskollärare K. Axelsson, Prostökna skola, som suppleant.

Kyrkostämmans ordförande fick i uppdrag att i samråd med kommunalstämmans ordf. bestämma tiden för de ordinarie stämmorna under år 1929.

Stämmorna skola hållas i Barksäters församlingshem.

Från torpinventeringen:

 

 

 

 

 

 

 

Vreten, Wreten, Vrettorp eller Wrettorp

Torp under Lindholm.

1894 gick Edvard Lundberg från Vrettorp född 16/3 1881 i Kyrkskolan.

1900 och 1907: Bodde änkan Stina Jansdotter, född 1831 (J. E. Anderssons änka), barnen: Johan född 1857, Tilda född 1862, drängen Gust. Reinh Gustafsson född 1865 eller 1878 på torpet.

1909 är Stina Jansdotter troligen död, men sonen Johan Albert Jansson, systern, drängen Gustaf Reinh. Gustafsson bor kvar.

1910 gick Greta Johansson från Vreten född 4/3 1898 i Kyrkskolan.

1922-23: torparen Lars Albert Larsson f. 1856, hustrun Emma Charlotta f. Karlsdotter f. 1863

1924 arrenderar Erik Leonard Tibblin f. 1896 och hustrun Eleonora Ingeborg Tibblin f. Pettersson född 1899, Vreten.

De fanns 1922 i Ekedal arbetaren Erik Leon. Tibblin och hustrun Eleonora Ingeborg.

1929 är arealen 5 ha åker.

1937: Erik Leonard och Eleonora Ingeborg Tibblin med barnen: Nils född 1925, Tore född 1935.

1940 fanns familjen Tibblin på Sjötorp.

Enligt mantalslängden fanns efter 1940 ingen permanent boende på torpet.

(Källor: mantalslängder på E:a stadsarkiv)

Torpet revs och det påbörjades en sommarstuga på 1960-talet. Stugan färdigbyggdes på 1980-talet och revs på gr. av motorvägsbygget./Anne

Barva-luren

 

I en monter på Historiska museet i Stockholm finns en gammal lur från Barva.

1880 gjorde torparen Carl Johan Johansson i Stenstugan ett märkvärdigt fynd. I ett kärr mellan Källudden och Stenstugan fann han den sk. Barva-luren. Carl Johan Johansson fick hela 25 kr i hittelön, vilket säkert var mycket pengar för en torpare. (Jmf: en ko kostade ca 45-60 kr.)

I början 1980-talet gjorde hembygdsföreningen tillsammans med Kalle Friberg, som brukade Källudden 1928-42, nya undersökningar för att hitta fyndplatsen. Man trodde från Historiska museet sida, att hornet var ett offerfynd och att det kunde finnas mer fynd på samma plats. Men tyvärr hittades ingenting denna gång!

Musikarkeolog Cajsa S. Lund lät göra en kopia av Barva-luren. Kopian var med i en filmpremiär av en vikingafilm och vid invigningen av Eketorps borg på Öland.

Även ljudet spelades in på en LP-skiva av "Fornnordiska klanger". Hornet låter som en tjurs brölande!

Luren/hornet är en, med bronsbeslag belagd stridslur, troligen från en uroxe, skodd i båda ändarna med långa, vackert bearbetade beslag av brons och förenade med en kedja med fint utformade länkar av brons, ca 70 cm långt.

Troligen har luren/hornet offrats i mossen för nästan 2000 år sedan. Under äldre järnåldern offrades vapen i mossar eller i grunda sjöar.

Kanske barvaborna kallades till krigiska uppdrag eller till hedniska riter för ca 2000 år sedan med detta horn?/Anne


Rapport från Barva kyrka:
Vid kyrkogården anläggs nu en minneslund. /Kjell Ivarsson

 
Tillbaka till  om Barva

Uppdaterat den 25 juni 2008, webbmaster: Anne Ivarsson
http://www.barvabygden.se
/bb-13.htm