Barva Framtid logan Välkommen till Barva! Barva sockenvapen

Barva-bladet

 

Ett informationsblad för Barva Bygdegemenskap nr 8, 2000
Utgivare kulturgruppen och samordnare är Anne Ivarsson

Mycket har vi undrá
över natten mot 2000
hur den skulle vara.
Ingen fanns som kunde svara.
Skulle datorerna göra fel,
skulle vi bli utan el,
skulle mycket annat stanna,
skulle farhågorna bli sanna?
Vad blev nu av allt detta,
som vi vant oss att ifrågasätta?
Ingenting av ondo hände
och vi slapp allt tänkt elände.
Vi gick in i nya året
följande det gamla spåret.
Höjde våra glas och önskade GOTT NYTT,
tänkte kanske på det år som flytt
och på många andra år som svunnit.
De bitar av 1900 som vi hunnit
vara med om i tankarna kom.
Framför oss står inte bara ett nytt år
även ett nytt hundra och millennium
vad allt kan inom denna tid få rum
ingen om detta någonting vet.
Vi får tro det blir bra för vår mänsklighet
att ondska och list ger vika till sist
att fred får råda på vår jord.
Slutar så med dessa ord.

Väl mött i "Barvabladet" och till Er alla "Ha det"!!!

2000 01 02 "Nunne"

Föreningarna i Barva:

  • Barva 4H,vilande: Susanne Källgren

  • Barva Framtid: ordf Rune Johansson 016-93009

  • Barva Frukt- och Trädgårdsodlarförening: ordf. Eivor Nilsson

  • Barva Hembygdsförening: ordf. Eivor Nilsson 016-92034

  • Barva IF: kp. Maud Svensson 016-92038

  • Barva Kyrkliga Syförening: ordf. Barbro Pettersson

  • Barvakooperativet Solstrålarna: ordf. Annika Agnesson (nu)016-94116

  • Barva LRF: ordf. Bengt Pettersson 016-93141

  • Barva Skytte: kp. Margareta Jansson 016-93016

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1999 för BARVA HEMBYGDSFÖRENING.

Styrelsen har under året bestått av: Eivor Nilsson ordf, Gunilla Heder, Peter Celsing, Noomi Edstein, Göran Andersson, Sören Nordberg och Karl-Erik Blomberg. Suppl: Lotta Trubenbach-Rehn och Anne Ivarsson

Arbetsgrupp för museet har varit: Noomi o Hardy Edstein, Anne Ivarsson, Folke Wasberg.

Styrelsen har under året haft 9 protokollförda möten.

Därutöver har vi haft följande verksamhet:

VALBORGSMÄSSOFIRANDE vid Barva Bygdegård. Trots ett miserabelt väder hade ett sjuttiotal personer mött upp. 4H uppträdde och sjöng för oss, väldigt trevligt. Vi hade även några lotterier och korvförsäljning och brasa förståss med åtföljande fyrverkeri.

SOCKENVANDRING hade vi i år tillsammans med Barva Frukt o Trädgårdsodlarföreningen då vi besökte Säby Högberg, Harsäters kalkugn och därefter koppargruvan vid Prostökna. Ett trevligt arrangemang som samlade många.

MIDSOMMARFIRANDE vid bygdegården där vi medverkade vid klädningen av stången och ansvarade för kaffeförsäljningen. Vi hade även muséet öppet båda dagarna.

FOTOUTSTÄLLNING i Barva skola hade vi mellan 3/7-8/8 då vi hade samlat in gamla foton från Barva. Det kom en hel del folk som tittade, mest gamla Barvabor. Vi får tacka Anne för det fina jobb hon hade lagt ner på detta.

HEMVÄNDARDAG hade vi ordnat den 12 sept, där vi började med att besöka badet vid Barva-lappen, därefter var det skolan där Lotta tog emot och berättade om densamma. Kyrkan var nästa anhalt där det blev musik och textläsning. Sista plats för dagen var bygdegården. Där serverade vi kaffe med smörgås, ett lotteri såldes, foton fanns att se på och så hade vi muséet öppet. En väldigt trevlig dag.

FÖRELÄSNINGSAFTON hade vi den 19/11 då vi hade stadsarkivarie Bror-Erik Olsson hos oss. Ämnet han talade om var "Konsten att föreläsa". Mycket uppskattat som vanligt när han föreläser.

LUCIAFEST traditionellt i bygdegården den 11/12 med luciatåg, lotterier, kaffe med lussekatt och pepparkaka. Bra med folk, kanske något mindre än förra året.

Under året har vi fått vårt rum uppe på muséet färdigt, där har vi nu värme så nu återstår det att få på plats skåp och hyllor för att ha böcker och annat som vi får in till museet.

ETT STORT TACK TILL ALLA VÅRA SPONSORER SOM GJORT DETTA MÖJLIGT.

Vi har även varit representerade vid Vuxenskolans ÖPPET HUS.

Under året har vi haft två studiecirklar. En målarkurs och en kurs i Torpinventering, den fortsätter vi med även detta år.

/Noomi Edstein

Verksamheten under 1999 i Barva Frukt- och Trädgårdsodlarförening.

Styrelsen under året, Eivor Nilsson, Barbro Pettersson, Holger Svensson, Karl-Erik Blomberg, Anne Ivarsson, Anne-Marie Blomberg och Hjördis Pihl.

Antalet medlemmar under 1999 var 24 stycken och medlemsavgiften 20 kr

Årsmöte den 15 februari i Bygdegården. Ulla Lindersson berättade om sin egen trädgård och visade bilder. Ett lotteri såldes med torkad svamp och recept som vinst.

Söndagen den 16 maj studiebesök till Sofiebergskullen i Kjula för att studera backsipporna. Det var något sent denna säsong.

Söndagen den 24 maj hade föreningen tillsam-mans med Barva hembygdsförening en "Socken-vandring". Först bestegs Säby högberg och vi beundrade utsikten. Därefter till Harsäters kalkugn, med Olle Andersson som "växtexpert". Vi gick från Harsäter till kalkugnen, där Eivor höll ett litet anförande hur kalkbränning gick till. Kalkugnen är mycket sevärd och rätt oförstörd.

Därefter gick färden till koppargruvan vid Prostökna. Vi fick gå genom Prostöknas kohagar med Gunnar Blomberg som ciceron. Ett cirkelrunt, djupt, vattenfyllt gruvhål med en diameter av några meter är lämningarna av den forna koppargruvan. Här skulle enligt traditionen munkarna från Strängnäs brutit koppar till domkyrkoklockorna! Domprosten i Strängnäs har på 1320-talet ägt Prostökna. Man har uppskattningsvis brutit koppar här mellan 1300 och 1700-talet och Gruvön var då en ö i Bondöknasjön. På 1970-talet undersöktes hålet av dykare, men på sex meters djup gick det inte att komma längre p. gr. av multnade växter osv. Så vi vet fortfarande inte, om den av Gunnar omtalade tunneln under Bondöknasjön finns!

Den 8 juni hade Dagmar Andersson tillsammans med hushållningssällskapet arrangerat en resa till Visingsö. Ett flertal Barvabor steg tidigt på bussen vid kyrkan för färd över Eskilstuna till Visingsö. En tur med remmalaget och guidning inledde vårt Visingsöbesök. Besök i Visingsborgs Örtagård och därefter en god fisklunch på ett värdshus i närheten. I Gränna besökte vi André-muséet och även ett polkagrisbageri, för att fylla på vårt polkagrisförråd. På hemvägen stannade vi vid Duveholms herrgård för kaffe och för information om herrgården.

Den 23 juli samlades vi hos Dagmar i Fogelberg för en kväll med växtkännedom som tema.

En " vilda medicinalväxter"-studiecirkel med Hjördis Pihl har genomförts.

Den 27 oktober samlades vi i skolans matsal för ett höstmöte. Sigrun och Sune Johansson berättade om växtlivet på Sri Lanka och visade video. Ett intressant och uppskattat föredrag. Ett lotteri med pumpavinster såldes.

Ingen svampdag i år på gr. av det torra vädret.

Vid Julmarknaden den 2:a advent hade föreningen ett bord där vi fick sälja våra produkter. Bl. a Skogshonung, morötter, rödbetor och Guns goda kubb såldes./ A. I. Sekr

Klockåsen "dagis" i Barva

Barva Förskola: Dagbarnvårdare Maud Svensson flyttade in med sina dagbarn på Barva förskola i Klockåsen den 25 januari 2000.

De 7 barnen och de 3 nya barnen är nu på plats med förskollärare Marjut Kukkola. Den första dagen var det en liten invigning med föräldrar och barn. Tidningarna, Folket och Eskilstuna-kuriren dokumenterade den stora dagen, några dagar senare kom Sörmlandsbygden. En vecka senare var det dags för skolbarnen att hälsa på. Mycket uppskattat!

Torsdagen den 2 mars kl 18.00 - 20.00 hälsas alla Barvabor välkomna på öppet hus i förskolan./Maud S.

"Det är bättre att vara ute på hal is och ha det glatt

än att kliva i leran och sörja".

GÅRDSBUTIK

Välkommen lördagen den 11 mars kl. 9-17 på öppet hus till vår gårdsbutik i Husby Enskifte.

Vägbeskrivning: Väg 900, (gamla E20) sväng av vid Barvamackan, tag första avtagsväg till höger.

Fam. Lindlöf: Tel:016-395034, mobil 070-4941184

Öppet vardagar 14-19, lördagar 10-14.

Tanken att öppna en gårdsbutik kom efter att ¨macken¨ försvann. Vi har två uthyrningsstugor för turister på somrarna och övriga året för tillfälliga övernattningsgäster. De vill vi bl.a. kunna ge lite service. Vilket vi även hoppas kunna ge grannskapet.

Vi säljer ägg från egna sprätthöns. Dessutom ska vi ha mjölk, öl, läsk, godis, tobak och snus m.m. Vi tror, att det är det, vi behöver på landet. Ni kanske är ute på en rid- och cykeltur, promenad etc, då kanske en kopp kaffe el. läsk skulle smaka gott. Det finns i café Krubban.

/Karin Lindlöf

Studieresa: Rekarne Hushållsgille inbjuder till 4-dagars studieresa till Alnarps Lantbruksuniversitet.

Avresa tisdagen den 1 augusti kl. 07.00 från Barva kyrka via Eskilstuna.

Dag 1; Reser vi till Helsingborg. Lunch vid Sommen och middagen intar vi i Helsingborg. Vi bor på vandrarhemmet KFUM Nyckelbro. Lakan och handduk medtages.

Dag 2; Efter att vi ätit frukost reser vi till Sofiero och besöker den vackra trädgården. Kaffe intar vi hos "Flickorna på skäret" och därefter styr vi kosan till Mölle Utsikt samt Höganäs där middag serveras. Väl tillbaka på vandrarhemmet är så kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 3; Efter frukost beger vi oss över till Helsingör. Sedan bär det av till Köpenhamn för rundtur innan vi sedan åker över bron till Malmö. Där gör vi ett studiebesök på Alnarps Lantbruksmuseum. Vi bor på Skyline hotell där vi även intar middag.

Dag 4; Tidig avresa mot vackra Sörmland. Vid middagstid besöker vi Storebro med allsång och middag.

Resans pris 2500:-. I priset ingår angivna program. Anmälan mottages tacksamt.

Gillesordförande Sivert Gustavsson eller Dagmar Andersson

På begäran Barbros recept:

Vattenfranska, goda, lite, sega småfranska 15 st

50 g jäst

5 dl vatten

2 msk potatismjöl

1 tsk salt

ca 12 dl vetemjöl

Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i 1 dl vatten. Blanda resten av vattnet med potatismjölet och låt det precis koka upp under omröring. Låt det kallna till 37 grader och häll över jästblandningen och tillsätt salt och vetemjöl. Låt jäsa 20 minuter under bakduk. Dela degen i 15 bitar och forma till ovala bullar och doppa i potatismjöl. Lägg på smord plåt och låt dem jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.

Grädda i 15 min i 225 grader varm ugn.

Kallna under bakduk.

 
Tillbaka till om Barva

Uppdaterat den 25 juni 2008, webbmaster: Anne Ivarsson
http://www.barvabygden.se
/bb-8.htm