Välkommen till Barva!

Ett informationsblad för Barva Bygdegemenskap nr 20. Nr 1 år 2004.

Utgivare: Barva Framtid och samordnare är Anne Ivarsson,

 


Det våras i Bygden!

Vintern kommer att ge sig i år också. Vårblommorna börjar ge marken färg igen. Snart är det dags med gräsklipparen. Under våren kommer det också att hända saker vid Skäggesta.

Gator ska byggas, vatten och avloppsledningar ska ned i backen. Sedan är det dags för husen att komma.

KarlsonHus har ett antal intresserade som man arbetar med just nu. Att räntan sänkts är ingen nackdel för husspekulanter. Vi har blivit tillfrågade om att deltaga vid eventuell informationsträff i Stockholm för intresserade husköpare. De busskurer, som Karlsonhus lovat till hållplatserna vid gamla E-20, kommer under våren. Vi måste se till att montera upp dem.

Vi är tacksamma för hjälp om ni har möjlighet att hjälpa till. Hör gärna av er till mig.

Jag känner att vi alla, både enskilda och föreningar i Barva, måste hjälpas åt för att visa både kommun och andra att vår bygd är en framtidsbygd som är värd att satsas på. Att rädda skolan kvar måste ha högsta prioritet hos oss alla. En inflyttning av barnfamiljer är därför något som måste uppmuntras på allt sätt.

På samma sätt som våren sätter igång en växtprocess i markerna, gäller det för oss att få igång tillväxtprocessen i bygden. Vi måste bruka till marken, så ut ett intresse för Barva, vattna och göda på det intresset så tror jag att det ger resultat. Bygden växer.

Läs Barvabladet, kom med synpunkter och tips inför nästa nummer.

Så vill jag önska er alla en glad vår och en skön sommar!

Rune Johansson


Verksamhetsberättelse 2003 för Barva Hembygdsförening

Styrelsen har under året bestått av Rune Johansson ordförande, Noomi Edstein kassör, Anne Ivarsson sekreterare, Karl-Erik Blomberg och Kjell Ivarsson.  Suppleanter har varit Jan-Olof Korell  och Björn Herbst.

Museigruppen har under året bestått av: Hardy Edstein, Noomi Edstein, Anne Ivarsson, Kjell Ivarsson,  Eivor Nilsson och  Ingvar Johansson.

Styrelsen har haft 6 protokollsförda sammanträden under året samt årsmötet. Verksamhetsplanen som beslutades vid årsmötet har genomförts.

Årsmöte den 9 februari i Bygdegården, med Leif Jacobsson från Malmköping, som kåserade om gamla tiders människor och framförde även några sånger.

Valborgsmässoafton firades vid Bygdegården med vårtal, tipspromenad, korvgrillning. Elden fanns vid Barksäter och som avslutning på kvällen ett fyrverkeri.

Föreningen arrangerade kretsens vårmöte i bygdegården. Eivor Nilsson fick hedersnålen för sitt arbete i hembygdsföreningen.

Midsommaren firandes i bygdegården, där föreningen på sedvanligt sett deltog. Museet var öppet.

Hembygdsdag/Hemvändardagen 31 augusti, som började i kyrkan med gudstjänst. Därefter till Bygdegården och årets tema  var ”Barva hembygdsförening 80 år”. Skärmutställning, lotterier, kaffeservering och museet var öppet.
Torpinventeringcirkeln har varit vilande under året.

Muséet: I muséet har ej så mycket hänt under året. Vi hade räknat med att få färdigt med elinstallationen på övre plan, men det har ej blivit så av olika orsaker. Hardy har satt upp en ljusslinga där nere, den fick vi gratis.

Vad vi har gjort, är att vi burit upp alla hushållsföremålen från nedre till övre våningen.

Vi har monterat upp spisarna och vi har försökt att dela in i rumsavdelningar, såsom köks-, skol-, tvätt- och hantverksavdelningar.

Vi har provat på vid ett par tillfällen att ha  muséet öppet för allmänheten, men tyvärr har det inte gått särskilt bra. I samband med att Barva kyrka var sommarkyrka var det ingen som kom. Vid en auktion var det några stycken som tittade in.

Vi hade öppet på midsommarafton och då var det fullt hus. På vår hemvändardag var det välbesökt.

Vi får ta nya tag under år 2004 och gå vidare med arbetet på vårt museum. Elfrågan måste lösas på något sätt.
   Fortlöpande tar vi tacksamt emot föremål till museet. Det är dags att samla in fyrtio- och femtiotalssaker. Alltså, har ni något i edra gömmor, så ring Noomi, eller någon annan i föreningen.

Vi vill tacka alla som har skänkt föremål under året. /Styrelsen


Ur verksamheten 2003 för Barva Frukt- och Trädgårdsodlarförening

Styrelsen har under året bestått av ordförande Karl-Erik Blomberg, Skattmästare = kassör Britt-Marie Celsing, sekreterare Anne-Marie Blomberg, Gunnar Blomberg, Kjell Ivarsson, Hjördis Pihl och Maj-Britt Svensson.

Antalet medlemmar har under året varit 16 stycken.
Styrelsen har haft 4 protokollförda sammanträden under året, ett årsmöte samt en utflykt.
Vid årsmötet 2003-03-02 i Barva Bygdegård var trädgårdskonsulent Anita Boberg vår gäst och pratade då om ”Rosor som passar vår zon”. Vi tillhör zon 3.
Det planerade besöket till Torshällas Växthus uteblev på grund av strejken.
Vi hade växtbytardag vid Rördrommen 2003-06-15 temat var ”vildblommans dag” som lockade många besökare och detta gynnade även oss.
Söndagen den 15 augusti samlades vi vid Barva Kyrka för samåkning till Furukulla där Ulla Lindersson tog emot oss och hälsade samtliga c:a 20 personer välkomna. Ulla visade oss runt och berättade om alla sina härliga växter och vi beundrade henne för allt arbete som ligger bakom särskilt bevattningen en sådan torr sommar som det var 2003. /Styrelsen


Julmarknaden 2003

Tankar från en spilta....

Nu står jag här igen i min spilta, lite kallt, men vilken stämning det är, när vi träffas igen - alla hantverkare. Våra besökare är en trogen skara som har utökats under åren.

Som vanligt kan jag le mot Gun-Britt i spiltan mittemot och eventuellt köpa en och annan av hennes goda knäckklubbor. Bredvid mig står Kerstin med sitt vackra porslin och bredvid henne står min kusin - Björn - med sina stenar. Det känns väldigt tryggt och jag börjar få julkänsla igen, för mig är vår julmarknad starten på julen. Tänk när jag får gå och köpa lite av Christinas härliga marmelad och titta på alla underbara hantverk.

Nu hör jag Annika, hon kommer med glögg och pepparkakor, som hon bjuder alla hantverkare på, vi vill så gärna visa vår uppskattning av deras hantverk. Många skratt och här och där lite skvaller....... ja, sådant som hör till, när människor har en samlingsplats att gå till.

Skolbarnen kommer och säljer lotter, och i skolan bredvid är det full aktivitet med loppis, chokladhjul och lotterier. Så bra vi har, som kan samarbeta runt julmarknaden!

Jag måste sätta mig en stund, det blev sent igår kväll med alla förberedelser, först gjorde Gun-Britt, Annika och jag ordning i köket inför kaffeserveringen, Gun-Britt har bakat i flera månader. Efter det skulle allt packas och lastas inför lördagen, har jag glömt något…? Marschaller, godis till tomten (Kalle), affischer, glögg, ved, juldekorationer, tändstickor m.m. Nu, när jag sitter här, tänker jag på att julmarknaden börjar redan på försommaren med alla förberedelser det är väldigt mycket att planera och arrangera för dessa två dagar.... Men tänk så mycket glädje, alla träffar vi har med skratt och planering.

Nu hör jag Göran, han har säkert varit inne hos "flickorna" i köket och bett om trasiga korvar.... När han kommer skall jag gå dit och sitta och titta ut genom fönstret på vår vackra bygd, fönstret brukar vara lite immigt av kaffevärmen, men framförallt känner jag en annan slags värme - mänsklig värme - den som uppstår när människor träffas och kan sitta tillsammans en stund och byta tankar och ord med varandra. Jag känner mig lycklig, som får delta i detta. Det är här vi kan skapa traditioner och minnen för våra barn att ta med sig in i framtiden.  

Jag undrar, vad hästarna som står där ute tänker om oss, som står här inne i hästspiltorna Det kanske är tur att vi inte kan höra deras tankar...

Jag ser fram emot vår julkonsert i kyrkan på eftermiddagen, idag kommer en av bygdens söner tillbaka till sin barndoms kyrka för att sjunga. I år står den fina julkrubban framme inne i kyrkan.

Lite kallt är det, men vad spelar det för roll, när det finns så mycket mänsklig värme, så här i jultider! Tänk, jag börjar redan längta till nästa julmarknad.....    

Ursäkta, ursäkta hör jag en röst långt borta... Vad kostar hackspetten? Jag har en kund!

Vi ses andra advent i år igen!

/Lotta Rehn

PS. Är det någon som sett två damer, som håller på att göra äppleklubbor? - Så hänvisa dom till julmarknaden!  

 


Vägbelysningen

När motorvägen i november 1999 invigdes, passade vägverket på att släcka vägbelysningen på väg 900, där ”sockenvägen” börjar.  Efter mycket om och men, lyckades Barva Framtid få till stånd att 3 stolpar lyser, men vi får själva betala för elströmmen. Betala din del över postgiro 28 51 99-6 eller bankgiro 5086-6961, Barva Framtid,  och märk med ”vägbelysningen”


Lita aldrig på en Barvabo!

Hur många gånger har jag inte hört hur ”gamla” barvabor talar om, vad de gör ”uppe” i Barva eller vad de gör ”nere” i Barva. De åker ”ner” till kyrkan och ”upp” till bygdegården i Barva eller ”upp” till de södra delarna av socknen! Och det oavsett var de är!

Många missförstånd har uppstått, när de ”gamla” menar ”uppe i Barva”, och menar södra delen av socknen. 

När jag påpekar det orimliga i uppe-nere, får jag till svar:
  -  ”Har du aldrig cyklat i Barva?”
  -  ”Javisst!” Bygdegården ligger på 45 m, kyrkan på 20 m och Örsundsbadet på 5 m höjd över havet!

Här i Barva åker vi antingen ner till eller upp till Örsundsbadet? Eller? För den som inte vet, ligger Örsundsbadet allra längst norrut i Barva.

Lita aldrig på en Barvabo, när han/hon pratar om väderstreck! Köp en karta, för där är upp=norr och ner=söder!
/Anne Ivarsson


Barva skola + Kjula skola = Sant

Det är med glädje vi hör att det rör på sig i Barvabygden. Det finns flera seriösa intressenter till de tänkta villorna i närheten av skolan. Det bör betyda fler barn till vår förskola och skola. Under en tid har det varit många rykten om skolan i Barva.

Så här ser vi på läget i dag.

I Barva har vi hamnat inför ett vägval. Vi står med en förskola i ett församlingshem som vi inte får plats i. Vi har fler barn inskrivna än de 15 som lokalerna är godkända för.
Vi kan än inte riktigt överblicka hur den närmaste framtiden ser ut men kommunens entydiga mönster är att barnantalet ökar på landet och minskar i stan. Både i Näshulta och Vallby ser man samma trend. I Vallby är det flera år sedan 5:orna och  6:orna flyttade till Ärsta på grund av platsbrist.
En vision i Barva är att bygga nytt daghem med plats för fler barn och ett eget tillagningskök med matsal. Efter diskussioner med skolkooperativet och Barva Framtid så har vi valt att för stunden satsa på att våra mindre barn skall få plats i sin närmiljö. 5-åringarna får vara inne i skolan så att de mindre får plats i församlingshemmet.

Just nu så är det väldigt få barn som till hösten skall bli 5:or och 6:or i Barva. Vår gemensamma bedömning är att skall barn på väg in i tonåren utvecklas på ett positivt sätt och förberedas till högstadiet så får inte miljön vara för trång och kontaktytorna för få.
Så till hösten kommer våra 5:or och 6:or att börja i Kjula skola. För 6:orna innebär det framför allt mindre ”bussåka” på skoltid för de får idag åka till Kjula 2 gånger i veckan för idrott, slöjd och moderna språk.
Kjula skola har en idrottshall som i många fall är långt mycket större än de stora skolorna i stan har. Vi behöver nämligen inte dela på vår. Vi har också goda utrymmen för klass- och gruppundervisning. I Kjula har vi också en mindre datasal där 4-6:orna samlat sin datakraft.
Till hösten har vi en speciallärare och en dramapedagog knutna till Kjula skola på heltid.
I vårt utvecklingsarbete för Kjula och Barva skola är estetik och portfolio hörnstenar. Ett estetiskt förhållningssätt innebär att utveckla meningsfullheten i undervisningen. Vi måste såväl ställa frågor som engagerar som arbeta med varierade uttryckssätt. Portfolioarbetet går ut på att förtydliga mål och resultat i arbetet. Vi tror att eleverna på så sätt kan lyckas ännu bättre i sina studier.
Både i Barva och Kjula är det närheten till naturen som ger många möjligheter till kreativ undervisning och lustfyllda raster. Vi vill gärna se en ökad användning av vår utemiljö, utepedagogik. Många saker lär man sig bättre på ett praktiskt sätt ute. I Kjula skola är der bara hälften av eleverna som kommer från själva tätorten Kjula resten kommer precis som i Barva med buss från landsbygden.
Arbetet med trivsel och samvaro sker efter gemensam handlingsplan i Barva och Kjula. Den kallas för ”handlingsplan för god gemenskap” och handlar bl. a. om förebyggande av mobbning och utanförskap.Vi ser fram mot en spännande höst och en utvecklande framtid i vår gemensamma bygd.
Hälsningar från skolledningen

Ing-Marie Holmberg      Bo Söderberg


Barva skola på ”Karlsson på taket” med Markoolio

Barva skolas elever med en del föräldrar har varit på teaterresa till Göta Lejon i Stockholm.  
Barnen i 1-3:an har läst ”Karlsson på taket” under året. Kooperativet fick uppslaget att göra en teaterresa istället för att åka till ett museum.
Så resan avgick söndag 28/2 -04 med Tuna trafik som hämtade vid skolan kl. 13.00. Det var en eftermiddagsföreställning.
Markoolio spelade ”Karlsson”. Andra skådespelare, som medverkade, var bl.a. Görel Crona och Fredrik Ohlsson. Den sistnämnde, spelade en äldre kvinnlig barnvakt, som hade stora problem med Karlssons bus.  Det var nog många som var avundsjuka på Karlsson som flög över scenen. De hade nog velat prova själva.
Efter teatern avgick bussen till Mac Donalds i Södertälje, där många magar blev mätta. Resan avslutades ca 17.30 med många trötta, men glada barn och föräldrar. /Maud Svensson


Barva skola till  Rosenbad

4-6:an ska till Stockholm den 15 april. Jessika Eriksson i klass 4 skrev ett brev till statsminister Göran Persson. Jessika frågade om hennes klass kunde få göra ett besök hos honom. Hon fick senare ett svar från regeringskansliet, Rosenbad, att klassen är välkommen! Nu är det dags för avfärd med tåg. De får också göra ett studiebesök på trafikledningscentralen i Stockholm.   
Tänk vad ett brev kan glädja många! Bra Jessika! /Maud Svensson

 
 

Naturdag vid Rördrommen

Tisdagen den 18/5 har Ursula Hentschel bjudit in alla skolans elever till en naturdag vid Rördrommen. Vi kommer att få kunskaper kring bisamhället. Vi ska få göra vattenundersökningar och studera de insekter/djur som lever där. Vi får  titta in hos familjen Fågel samt få lära oss en del kring fågellivet i Sörfjärden.  Vi ser fram emot den dagen! /Personal och elever i Barva skola.


 

Efterlyses: Upplysningar om familjen Lundqvist

Min morfar, Carl Oskar Lundkvist, föddes och bodde tills han var 16 år (1895) i Barva, närmare bestämt i skogvaktarbostället Lund vid Lindholms gård. Hans far, Carl Wilhelm (CW) Lundqvist, var född i Årdala 1847. 

Enligt ett fotografi var det en mörk, tjusig man med en på den tiden osedvanligt stolt uppsyn. Och det hade han säkert all anledning till. Han hade studerat på Skogshall till skogvaktare och efterlämnade en drygt 500-sidig tjock handskriven bok, Handledning i skogsskötsel, som han, 24 år gammal, inledde 1871 och avslutade i juni 1875 i ”Hamarstorp”, Flen. Var skogvaktare vid Lindholm till sin död 1910.

Morfars mor, Sofia, föddes 1848 i Hellefors, Lilla Mellösa. Hon levde ända tills 1943, då hon var 95 år. Jag vet, att hon som änka bodde i Kyrkbacken och senare på ålderdomshemmet.

Sofia och CW fick fyra egna barn, Ivar Wilhelm, Olga Sofia, Carl Oskar och Johanna Eleonora, och tog sig dessutom ett fosterbarn från Stockholm, Karin Augusta Bross. Olga, som dog 1957, ligger begravd med sina föräldrar på Barva kyrkogård.

Detta är vad jag vet om familjen (utöver min morfar Carl Oskars fortsatta liv), men skulle gärna vilja veta så mycket mer. Är det någon som har fler uppgifter att lämna, och kanske till och med minns Sofia (Moster Lundqvist), Olga eller någon av de andra barnen vore jag mycket glad för en kontakt.

Charlotta Broady

 


Ordet Barva är ett  fornvästnordiskt ord för 'träd' ”borr” och i  plural borvar – betyder ungefär skog, lund, eller dunge.

 



Uppdaterat den 25 juni 2008, webbmaster: Anne Ivarsson
http://www.barvabygden.se
/bb-20.htm

Tillbaka till Barva-sidan